мɛн яαмαι2 мɛн,,ʝʋм ʋƨнα вℓσɢ ƨαια

Sunday, 3 February 2013

berpolitik ???..hm

Assalamualaikum......

Hmhmhmhm...... tetiba terpikir sesuatu ~ hm ,,Berpolitik tuh penting sangat ka ???.. oke .bukan la maksud aku kita neh ta perlu berpolitik .xp rasaya ta payah la sampai wat terok sgt kan ?? Yela .terlalu berpolitik sampai hubungan sesama manusia ta dijaga .da la sesama manusia ta dijaga ,sesama saudara seagama pun ta jga .tuh tahap terok sgt la tuh ..tem zaman Rasul Allah SAW pun berpolitik jugak xp tade la macam org zaman la .berpolitik bagai na rak pdahal arahan pemimpin yg dorg pilih senirik pun ta reti-2 na ikot . Patot ke camtuh ?? Hm ta patot 2x..beria-ria kempen sana sini xp still tamo dengaQ cakap . So apa la function dorg berpolitik sampai gadoh-2 nan saudara senirik ?? Rasul Allah da cakap da pilih pemimpin tu bia ikot garis panduan yg da ditetap kan oleh syari'at ..Pilih yg adil ,islam ,lelaki dll ..bukannya hanya pilih pemimpin yg manis mulut ..cakap ja berapi .!! .Aku ta kata aku sokong PAS atau UMNO atau parti-2 laen ..aku pun ta tawu sgt hal parti-2 neh .. maksud aku ,aku na corak pemerintahan zaman dulu .(tem zaman Rasul Allah).. even Allah sendiri da kata hukum hudud tuh hak Allah ...kita neh da la hambanya ..lagi na belagak n tamo bagi hak Allah .Awat ??besaQ sgt da ka kita neh ..hidop pun harap kan rahmat n rezeki dari-Nya .lagi na belagak ..huh ta patot .. ce pikir balek la ..kenapa zaman Rasul Allah dlu bule jesume hukum tuh dilaksanakan .??org-2 tem tuh pun sume hidup berdasarkan syari'at Allah. tade pun kes buang anak ,zina sana sini ,aurat pakat terdedah , ad??tade kan... kalo ada pun suma bule dikawal .xp org sekarang neh sume jenis kemungkaran samada sedar ta sedar dorg wat .ditegur pun ta jadik pa.org pndg pun da jadik benda besa .perkara haram jdik halal..itu ke yg kita sume nak ??tepuk dada tanya iman la ..even surau kat ruma aku neh pun da jadik tempat org berpolitik (PAS punya).dorg ajak org taman penuhkan surau .xp dorg ta pikir dalam ramai-2 tuh ada jugak org UMNO ..selamba badak ja dorg bule panggil 'PARTI SETAN' ..abah aku smpai ta penah jeja kaki kat surau tuh cz abah aku rasa dorg neh berpolitik terok sgt .. Agak-2 la kalo Rasul Allah dengar baginda akan sokong 100% ke org yg cakap tuh ???rasanya baginda ta kan bgga pun cz len yg diajar ,len yg dipraktikkan. ..pandai-2 la pikir senirik ..kita neh umat islam . 1ummah ,saling bersaudara .bukannya saling berpuak2 .hmhmhm .ntah la...Bila agaknya umat islam na kembali kuat ??.

No comments:

Post a Comment

PIKIR2KAN LAH.........

kita ni rase suka je kat seseorg 2
and si DIA 2 ade respond yg bek trus je ajak couple...
xkira la kita cinta o x..agak2...2 cinta ke?

bila dah couple...
mula la nk pegang tgn la
bila jalan and pegang yang bkn2
bila xberjalan pas 2 mula la buat maksiat..
tiba2 kluar berita bayi kena buang...
2 yg org jmpa, yg orang xjmpa?
tah bape byk tah lagi...

couple sbb suka,handsem,cute,cantik...
konon cinta pandang pertama la
tapi bila kena kongkong mula la nk brangin
pas 2 putus xpk lak pe yg da korg wat mase couple dulu
laki hilang teruna, pompuan hilang dara...

laki nye alasan expert sgt...
bnyak tgk cite bkn2
bace buku bkn2
cerita kawan2
tp "sumpah sayang abg xpenah buat"

pompuanye alasan hilang dara..

1. kene rogol..
"asal xreport?"takut malu family...
tp sebenar nye buat dgn rela hati...2 yg xgtau family...

2. dulu kuat bersukan
tanye sukan ape..
jawab yg biasa2tanye sampai peringkat ape..sekolah je..
tgk sijil..upenye stakat men cgkak je.
.xkan dok lama2 pun ilang dara..

hermmm...itu la realiti sekarang ni...
xkira la laki o pompuan smua ade kepentingan sendiri
nafsu di ikuti..iman ditolak tepi..
bagi pendapat aku...even kita ni suka sgt kat seseorg,
n si DIA 2 ade respond yg suka kat kita...
xya la ajak couple...lom tntu kita ni ade rase cinta kat si DIA 2
and si DIA 2 pun same...
bek kawan je la kankenal hati budi masing..
bila da btol2 suka...tunang o kawen je la kan...