мɛн яαмαι2 мɛн,,ʝʋм ʋƨнα вℓσɢ ƨαια

Tuesday, 4 February 2014

minat

Assalamualaikum ....

Semua orang pun ada minat masing-2 kan ?? sama la jugak dengan aku .My passion is ANIME . Itu benda yang normal kan ? plus belambak je orang yang minat anime .. So it should be takde hal pun kan ? But kenapa ramai sangat yang suka mempersoalkan hal hal macam neh ? sakgi kut kalau aku kata aku minat shopping ,mau kopak bapak aku kut nak keluar duit manjang .takpun "study" .gila kau ! memang bukan aku laa .. setakat besa2 boleh ahh . kalau sampai ituuuuu jadik minat-gila-gila-punya-bak-hang , wahhh muntah darah aku . bukan takat aku jaa .termasuk abah ,adik beradik aku n kawan2 laa ...(mama mungkin percaya jee kata anak dia sorang nehh,muka innocent katakan hekhek) .tapi kebenarannya memang menyimpang laa .. tak sampai lagi nawaitu hebat cemtu .nerdy bagai .(tapi kalu aku cemtu ,macam best je kan ??hehhehhehe)

Okehhh , back to the topic lahh . So what dengan orang yang minat ANIME nehh ?? tak perlu lah kut nak condemn bagai kata unmatured lahh ,apa lahh .buang masa lahh .ehh aku punya pasal lahhh . bukan kacau orang pun . aku just habiskan masa tengok bendalah nehh jaa .bukan buat apa pun .alahhh lagipun tengok anime better laa dari tengok cerita2 kat tv tu .. tah-hape-hape jaa .. balik2 love story ,pastu kawen kontrak laa .benda2 cemtu tak cabar minda langsung . cliche sangat . dah boleh agak dahh jalan cerita dia camne .ibarat aku lak pengarah dia .Tapi bila tengok anime , actually dia banyak moral value yang kita boleh described sendiri .lagipun dah nama pun anime ,mestilah katun right ? so ,tak jadik masalah laa kalau dia wat cerita over2 pun ,dah nama pun imaginasi .lagipun itu better lahh sebab ta sentuh sensitiviti orang (perghhhhh , bekup bhaii hekhek) .

Tapi itu pandangan aku jaa . depends la pada orang lain .. setiap orang ada pandangan masing2 and nehh ada pandangan aku .kalau orang lain rasa sebaliknya terpulanglahh .Apa yang aku nak tekankan kat sini ialah hormatilah minat orang lain jugak .takpayah condemn . kalau kau tak suka baik kau diamkan daripada kau nak condemn bagai macam-hebat-yakpuihhhh . Boleh bikin gaduh oo . buat orang lain sakit hati jaa .

Nehhh antara yang aku layan gila ahh




dan yang nehh

Saturday, 6 July 2013

kekeluan = blurr

Assalamualaikum ...

"Lidah ku kelu dan minda ku membeku ,semangat ku hilang entah kemana ,dari pagi sehingga malam datang menjelma congak posisi diri "

 Yeahhh !! whats dat ?   So ,here im gonna start "membebel" ...

Ohh ,im dead ! aku tataw la kenapa ... aku TA BOLEH NAK SPEAKING ATAU WAT PRESENTATION infront other my classmates and org lain ...(alaaa ,nervous actually) .. tapi aku bukan malu okey .entah kenapa . aku ta malu langsung pun kat classmates aku .salah 1 sebab dy myb bab suma pompuan xcept the 3 stooges ..tapi 3 boys tu pun aku ta rasa malu sgt .yelaa sorg tu ala2 gegel skit .hmm and aku mg ta rapat sangat ngt budak laki .that boy yang mcm gegel pun aku baru baik .itupun kalu dy nak cakap ngan aku ,he'll let me start 1st ..kalu aku ta start dy takan cakap .sebab bak kata dy kat kawan aku ..

 "mu nehh ,ambo dop barani tanyo dio .ambo takot dio dop pahe ambo kecek klate"

hahahha !!! Rilek la kawan ..aku memang ta berapa nak sembang ngn laki ..but bukan lahh sebab aku sombong or pape laa ..aku juz ta reti ..wehh susah ooo nak adapt ngn "lelaki yang tahpape tuu " ..yelaa aku rasa macam poyo jee budak2 sana tuu .masing2 bajet batak gila perasan over HOT !! padahai depa tuu besa2 jaa ..just aku rimas nak mampus bila 1 lelaki dalam kalangan ramai pompuan ,yhen yang lelaki tuu memang buat seumpama dy HOT sangat laa ..selamba badak dia jaa nak sentuh sapa2 .nak rapat2 ngn sapa2 .konon hot !! nahh rasa laah kau punya hot kat hell nanti taw ...sukati sentuh anak dara orang .patutnya kalu dorang duk gedik2 ngn kau ,kau tegur laa ..bukan melayan !(nampak tak unfair kat situ ?lelaki jugak dipersalahkan .. well lelaki kan khalifah . so patut dorg lahh lebeh alert kan ?

 okeyy laaa ...back to my real atory !! aku jammed gila bila MISS SUBA suh aku wat speak ..aku otomatik jammed gila blur gila ketaq gila seriau gila nervous gila bak ag !! aku berdiri ,then aku senyum2 .then my face turn pale , I got butterflies on my stomach ..ohhmaii !! selepas 5mnt aku sengeh2 then my tcer said 

 "hellooo , are u going to let us waiting until tomorrow ?? we're waiting for u actually .start speaking ! anything .its open .free speaking "

aku nak kata apa lagi ?? aku memang keja sengeh2 jaa .then mata da start berayaq ..aku nak nanges jaa but aku malu laaa ..aku tade la teruk sangat sampai taleh kawal perasaan gutu ..(nervous tu mang taleh control ,tetaww pasepa ) ..then i said ..

"sory tcer ,im really not ready yet .can we change to the others ??"

then tcer aku macam --' .. ayooo apa nehh ?? untung laa classmate aku backup aku ,

"tcer ,she looks so pale .i believe in any minutes we going to 'lost' her .she'll be faint in any minutes .. shahirah ,sit down ..its okey "

otomatik aku dapat rasa kaki aku balik ..tapi tangan aku ta henti2 menggeletaq ! aku tataw pasepa ..tp untung laa Miss Suba akhirnya bagi aku duduk ..tapi sedehnya setiap kali kelas nama aku mesti called out tuk speaking ..tp setiap kali jugak aku ta dapat nak buat ..bukan aku ta cuba just aku pun tataw ... lidah start kelu .sora aku ta terkeluaq .seram sejuk gila ..hujung kuku aku sangat sjuk .aku nehh da rasa cam na pitam sungguh ..itula kau neh erra oooiii ...dulu kat skola tem wat presetation ,mesti kau lari blakang ..tak pernah na cakap kat depan . sekarang amek kau ! puas aty ye dop ???haaa rasakan laa

aku nak jadik doktor but ketaq nak cakap ..how come ??mimpa la aku kalu ta nak cakap tapi na jadik doktor ..hmm kau takat jadik doktor yang bisu laa jawab nya ..sorang pun ta berani na bergantung harap pada kau !! rasakan laaaaaa !!

so kalu still na jadik doktor .paham2 nirik laa .CARIK JALAN NAK UBAH PERBAIK KEYAKINAN DIRI !!
 
GO GO GO ! CHAIYOK .


bakal doktor 
missueki
^_^

Sunday, 30 June 2013

i'm here now

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia ..

wahai orang kampung ! ana mau cerita sesuatu laa .. what ? ta bule ? ehhh punya pasal laa .nehh belog ana rite ? ana admin .. Soo whether u like it or not ,diam2 sudaa lahh ..

Pada 1 hari yang aman damai ,brung berkicau penuh merdu .panas suam2 kuku jaa .aku dapat tawaran dari uniKL tuk course fisioerafi .. At first ,I just like what ?? apakah itu ?ta pernah dengaq pun .then search punya search ..akhirnya aku dpt tawu laa yang itu adek beradek anak menakan sepupu sepapat ngan medic ..just benda neh pasal tulang kut ..

Then ,disebabkan keinginan aku paling dalam adalah kat belah medic ,aku pun wat la keputusan aku na trima jaa twaran tuu .. OPPSSS ...ada mesti ada yang cakap lam hati "ehh ,dia nehh terer sgt ka sampai dok berangan ta sudah na amek medic " ..tape .ta salah pun orang yang fikir centu .. Well .aku memang result ta gempak mana pun .. To be exact , aku just dpt 4a and for the killer subject tuu aku just dpt lulus yang ckup makan jee ..Teruk kan ?? ehh aku dapat detect ada yang kata "result haprak pun berangan ?mimpi la wehh " .. Well , I say what ? Tak heran laa ..lantak laa da aku yang na .

Sebelum aku sambung kat mana2 .macam biasa laa .aku just stay kat f6 aku jaa ..tapi sedehh oo .ceq taleh na amek kelas sains .result aku ta mengizinkan aku duk kat klas sains .so bila dapat pluang tuu mg aku rasa cam na cepat2 amek je ..

Pastu ,bila aku da ready .sampai tahap aku na p amek surat berhenti skola da wehh .then my dad ckp "hmm erra ,babah rasa ta payah la berhenti ..kau just stay kat f6 jelaa .. uniKL pakai duit byk nnt " pstu what did I said ? nothing . Aku just angguk and terus masuk bilik ..memang nmpak cm baguih jaa budak nehh .patuh tanpa melawan kan. BUT ...... yeahh ada but nya .aku duk dalam bilik nanges ta sudahh wehh .rasa cam dunia ta adil jee ..sampai aku gaduh bertumbuk ngn adek aku .yelaa .aku tengah hangin ,then dy bule dengan penuh kusyuk dan tawaduknya tuju bola exercise yang bapak punya besaq oo .. Yeahh at that moment mang aku terlupa yang ALLAH SWT daa plan something yang lebih baik tuk aku ..

So ,bila aku p skola mg aku rasa cam hampa ,ta semangat dan hanya pasrah tanpa relaa ..

Tapi ... yeahhhh .. bila aku on9 fb .ada yang post kata result matrik da keluaq .then aku cuba la naseb kut2 dapat .. then guess what ?? ALHAMDULLILLAH .. aku memang dapat .and the gud news is aku dapat kat KMPP jee ..dekat wopp dengan ruma .setengah jam jaa .. ana hepy la ,ana hepy laa .. an aku dapat aliran sains PDT ..alhamdullillah ..means aku ta perlulah na teruk2 sgt ... tulaaa orang kata ,rezeki tuu ada cuma kita kena berusaha dan bersabar .jangan risau ALLAH SWT daa plan yang terbik ..LA TAHZAN .

And finally ?? aku kat mana ? Alhamdullillah ..aku selamat kat matrik P.Pinang nehhh ..

And aku sangat erlukan doa dari semua orang tuk doakan aku supaya always success !! gambate2 ! chaiyookkkkk !!

Tuesday, 28 May 2013

keinginan paling dalam ....



Assalamualaikum .....

 Cakap benda jujur .. actually aku nak sangat jadik macam nehh . bertudung labuh bidang 60 .aku suka tengok orang pakai tudung labuh dan sempurna menutup aurat mereka .. aku rasa macam nak jadik salah sorang dari golongan tuu ..

 Tapi ~ apakan daya .aku tak berapa nak kuat untuk teruskan niat tuu ,memang aku perempuan bertudung (sekarang nehh) ,alhamdullillah mula berstoking kalu keluar tapi .. aku masih rasa aku tak sempurna tutup aurat ..Setiap kali aku keluar ,aku rasa macam ada tak kena . something wrong gitu haha ..aku pakai selendang tapi aku rasa tak lengkap .aku pakai tudung tapi aku rasa ta cukup labuh .aku cuba pakai tudung yang sedikit labuh .mungkin bidang 50 kalu tak salah (itupun aku jumpak dalam almari lama) ..bila aku pakai ,kakak aku kata

 "Ehh ,kau nehh da macam mak orang laa .Dengan tudung labuh bagai "

 "Ehh ,kakak nehh kenapa ?? dulu tak kecoh pun tak pakai tudung ,sekarang nehh dok wat over lak nak pakai tudung labuh lagi "

 Abah hanya pandang pelik .memang tak cakap apa2 tapi aku tahu dari pandangan tuu tersirat beribu maksud .Hmm ..aku nak berubah tapi aku sendiri takde pakaian yang besar ,labuh ,lengan panjang .. so aku asyik pakai apa yang ada .then dorang komplen .. memang aku pernah dengar ,

 Buat apa yang Allah suka ,bukan apa yang manusia suka

 Aku tak tahu nak wat macam mana ..aku asal 5 tahun dari sekolah Agama .tapi macam kosong jaa . Dulu tak ingat nak belajar agama elok2 ..asyik nak ponteng aje .. apa laa nak jadik kan ?

 I wish something .. aku nak
 bertudung labuh haha..

 Aku ada terai sikit2 tapi aku macam tak sedia ..aku tak tau apa yang aku tunggu untuk bersedia .Niat aku tak kuat ke ? hmm .. aku nak cari baju lain .tapi nak mintak duit kat abah sekarang nehh rasa macam susah jee ... aku tau abah ada masalah kewangan sekarang . so aku pakai apa yang ada ..baju form time aku kat sekolah dulu . tapi kalu nak paki tudung labuh tuu ,aku terasa macam aku tak sure ..aku nak sangat pakai tapi aku tak tau apa yang kacau ... yang pasti aku nak sangat ..

 Lagipun ,aku nehh so HAHA ... why ?? yela ..ceq nehh bangun pagi pun susah lehh ..lepas subuh tidur balik ..takpun aku tunggu sampai siang sikit then aku tidur balik sampai laa tengah hari ..tuu abah aku salu kata .

 "Ustazah nehh asyik bangun tengah hari jaa . Ntah hidup ntah tidak nehh ."

 Aiyoooo ....hmm ..so haha ..gaya ustazah tapi tahpape cam tak kena je , ye dak ??hmm ..plus2 . even femly aku tak tutup aurat .macam awkward jaa ..hadoii ..tape laa ..just fikir elok2 laa erra oii .. kau buat keputusan sendiri ..kalu rasa tak kena ,buat .. tapi kalu kau rasa da oke ,ikutlah apa yang kau nak .. hmmm

 
kan elok kalu aku macam nehh .pakai untuk tutup aurat bukannya ambil kesah pandangan deme .

amin .....

Saturday, 18 May 2013

wohO0oo .. fOm 6

Assalamualaikum ......

Hmm ..... just share something bout my FIRST EXPERIENCE entering form 6 laaa ..

   WAHHHhhhh .. apa da jadik ?? setelah beberapa lama aku makan ,tidur ,makan ,tidur kat rumah sejak tamat je form 5 ,tiba-tiba abah isytiharkan

"okey erra ,dari ko duduk je kat rumah ,abah rasa better kau masuk form 6 " ..

Then aku pun macam ,

"hah ?? form 6 ? alaaaa ..."

tapi abah tak kasi pilihan laa ..abah cuma kata pi masuk form 6 . nampak tak ? masuk form 6 je yg abah mention . Abah tak bantu langsung k .even hari esok nak pi daftar pun abah still tak membantu .. HOLOMOK  !!tape laa ..aku pun da besar . I already 18th years old laa ..so tape laa . redho jee ..hehe .. tapi sedih sikit laa ..mana tak nya ,  ceq p daftar alone k , tade nak teman .dorang anta jee . OKE TAPE , SAYA HEBAT !

Lepas je orientasi ,kitorang dibahagikan kelas . aku pilih pakej nO .3 aliran kemanusiaan . so maknanya ,subjek aku ialah MUET ,Pengajian Am ,Bussiness Study ,B.M , Sejarah . Seriously aku sebenarnya ta nak pun kemanusiaan nehh .aku nak ambil aliran sains .aku nak jadik DOKTOR !! aiceyy .beria je aku nehh ..spm tunggang langgang . gedik nak jadik doktor .. hmm ..ntah laa ..lepas aku pikir2 .aku pun wat keputusan aku na stick je kat aliran kemanusiaan kalu aku stay ngan form 6 .Yela ..kalu difikir-fikirkan balik laa ,mungkin rezeki aku (aiceyy ) bukan kat sains .FYI ,budak kemanusiaan taleh tukar p sains k .sciences yg tukar aek arts bule laa .so bila da tawu tuu .mang aku amek keputusan ta nak susahkan diri p JPN or PPD na tukar wat rayuan tukar aliran .

So kami pun masuk kelas .kelas aku kan BM ,SEJ so memang ta ramai laa orang bangsa asing na amek .Major suma Malays pya budak .hanya sekerat je Indians and Chinese .tu pun budak Chinese tu ta ambil SEJ .dia ambil EKONOMI .tough tu ada la sikit belajar kat form 6 nehh .tapi mungkin oke jee .aku neh je memang ta tanam dalam diri jiwa form 6 tuu.

Hmm .. disebabkan aku dari SMKA ,so pi pulak sekolah biasa , holomok !!

                         C U L T U R E S H O C K !

oke ! agak tergamam aku bila boys selamba badak je p duduk sebelah budak perempuan ,yakni, awek dia kut .. mula-mula aku tak perasankan kejadian macam tuu .then bila that girl(si awek ) tempat dia adalah di depan aku . OPSsss ! kemudian kayu balak dia datang and duduk sebelah aku ,sebab na sembang dengan awek dia .Otomatik aku terkejut .and badan aku terus bagi reflection tarik kerusi undur and merapatkan diri ke meja .. yea maybe bagi korang semua benda neh normal kut ..tapi sory menghampakan .AKU TAK BIASA .sory laa .buka bajet baik or what ,tapi aku memang tak biasa .situasi ini aku tak rasa di sekolah lama aku .

So apa yang aku boleh katakan inilah C U L T U R E S H O C K bagi aku kat tempat baru .

Ya ..Dorang memang macam jenis lawak-lawak .and aku pun gelak jugak la tengok perangai gila-gila dorang . I admitted .tp problem skrang aku ta masuk k .. TBH ,aku nehh bukan la seorang yang lemah lembut ,"mak turut" , mulut reti "kaver" , na sopan santun .. seriously aku ta tergolong dalam kumpulan tuu .. setakat na duk diam aku bule lagi but kalu na kaver mulut puaka aku yang kadang-kadang suka na men lepas jee ..hmm tak la kut ..tp bergantung jugak laa ..aku bukan la na lepas sembarangan .. cuma bila aku sangat "JIWA" tengok gelagat orang yang sampai tak boleh blahh .so saya mintak ampun k ..hhmm

Mula-mula aku agak ta kena langsung ngan dorang , tambah-tambah aku memang cold-hearted dengan budak-budak lelaki ..aku ta biasa .sedangkan kat sekolah pun sampai aku tak bertegur sapa sangat ..except ada la sikit2 ngan setengah-setengah orang .... memang aku nehh mulut keja na kecoh .suma aku na tegur .suma aku buat macam kawan lama ..tp ntah .tu untuk setengah-2 orang jaa ... aku pun tataw kenapa .

Then ,mula-2 aku datang sana macam besa laa ..konfem punya ada yang buat ramah (boys oke) .. then ada seteng(s) girls yang ohhhhkehhhhh !! ~FuHhhh ~ kuat semangat ,erra !! aku actually oke jee ..ngan dorang nehh ...asal dorang ta kacau aku sudah laa ..kalu kacau aku siap sedia laa awok-2 semua yee !!

Tapi yang membuatkan aku da okey dengan dorang suma nehh ,bila baru baru nehh dorang da macam lain sikit laa ..tapi yang pasti perubahan ini membuatkan aku da boleh masuk .. students dy da bule bule keadaan aku (si budak tudung sedikit labuh ,dan tukang jeling2 budak laki yang terlebih batas) .... Alhamdullillah ... ada satu kes tu bila ada sorang boy yang pada asalnya memang kaki kecoh and salu "terlebih" da berubah sikit laa ..dorang tak kacau aku daa ..sampaikan dorang nak pinjam kerusi aku pun ta berani .. dorang sanggup cari kerusi jaoh-2 ..(bukan tak berani laa tapi dorang cuma tanak kacaw aku jepp) ... but it's okay .. aku tadak hal dengan tuu .. to be honest again ..aku da sempat gaduh ngan dorang actually .yelaa .ada ka patut bila grup aku buat dorang bantai tanya soalan yang sebenarnya agak mustahil ,tough gak la tuk grup aku ...

"Cena sesuatu perniagaan tuu na bagi keuntungan kat kerajaan selain dari bayaran cukai"

oke !! mungkin ada yang kata .

"Ehh bulehh laa ..memang ada pun"

oke !! aku budak baru belajar !! aku ta amek subjek perdagangan dulu oke .. Same goes to kawan2 aku ....kami baru jee blajar subjek Business Study okee .. dulu aku budak sains .. mana la aku na tawu ...aku bukan nya ada perniagaan betui2 yang sampai nak kena tanya macam aku nehh dekat presentation kat ahli lembaga pengarah yang Dato'-Dato'  or Tan Sri yang cakap pasal projek juta2 okey ....blaja pun baru masuk bab satu . How can dorang bule nak expect kami pakar sangat lam bidang tuu ?? HOh ...menggugat kesabaran oke .. bila aku persoalkan .. ada sorang mamat yang memang mr-bajet-tahu-segala ..ohh goshh .dia boleh na debat dengan aku ! wehh kami tak pakar oke ! HOHHHH !!!

akhirnya sejak kejadian tuu and sejak mata aku menjalankan tugas menjeling ,dorang da bule terima aku ..seriously ..dorang sikitpun ta kacau aku( act, aku tataw pun samada dorang kes bengang atau memang tanak kacau ) hahahha aku pedulik apa !! I DON'T CARE OKAY !!! ta heran laa ..hahah .. yang penting ta kacau aku sudah ..hahahha .. tp mcm dasyat lak enn ?? bila sampai dorang na kutip kertas ngan aku pun sampai kena amek jarak laa .. haduiii !! wat eva laa ...

Okee !! ta payah na luah lebih2 ! kut kut satu ary nanti budak skola situ terjumpak benda alah nehh ,terus mengamok !! don't laa ..sekian  AsSalam ...

PIKIR2KAN LAH.........

kita ni rase suka je kat seseorg 2
and si DIA 2 ade respond yg bek trus je ajak couple...
xkira la kita cinta o x..agak2...2 cinta ke?

bila dah couple...
mula la nk pegang tgn la
bila jalan and pegang yang bkn2
bila xberjalan pas 2 mula la buat maksiat..
tiba2 kluar berita bayi kena buang...
2 yg org jmpa, yg orang xjmpa?
tah bape byk tah lagi...

couple sbb suka,handsem,cute,cantik...
konon cinta pandang pertama la
tapi bila kena kongkong mula la nk brangin
pas 2 putus xpk lak pe yg da korg wat mase couple dulu
laki hilang teruna, pompuan hilang dara...

laki nye alasan expert sgt...
bnyak tgk cite bkn2
bace buku bkn2
cerita kawan2
tp "sumpah sayang abg xpenah buat"

pompuanye alasan hilang dara..

1. kene rogol..
"asal xreport?"takut malu family...
tp sebenar nye buat dgn rela hati...2 yg xgtau family...

2. dulu kuat bersukan
tanye sukan ape..
jawab yg biasa2tanye sampai peringkat ape..sekolah je..
tgk sijil..upenye stakat men cgkak je.
.xkan dok lama2 pun ilang dara..

hermmm...itu la realiti sekarang ni...
xkira la laki o pompuan smua ade kepentingan sendiri
nafsu di ikuti..iman ditolak tepi..
bagi pendapat aku...even kita ni suka sgt kat seseorg,
n si DIA 2 ade respond yg suka kat kita...
xya la ajak couple...lom tntu kita ni ade rase cinta kat si DIA 2
and si DIA 2 pun same...
bek kawan je la kankenal hati budi masing..
bila da btol2 suka...tunang o kawen je la kan...