мɛн яαмαι2 мɛн,,ʝʋм ʋƨнα вℓσɢ ƨαια

Thursday, 17 January 2013

game .game gamesss !!!

assalammualaikum ....

ARGHHH !!!! neh wat tensen neh ..dok syiok-2 men game bule pulak dya gatai na terSekat-2 ..hai .. Carik gado nampak .haha ..Busan .. Eh good news for me !! Finally aku dapat jugak contect nan kwn-2 lama kat sabah dlu ... Lama giler aku cari kot . Seb bek jmpak gak . thanx to Memeng la . law bukan sebab dya add aku fb kompom aku ta kan dapat jmpak dorg daa .. Pandai dorg sembunyik ea ..aku dapat gak contect nan bberapa org .walaw ta suma tape la .asal ada .hehe ..amboi dorg skarg !! makin cntek ama mkin ncem daa ..xp sayang kat setengs part la .hm...tataw na kata ..hehe aku juz jmpak Memeng ,c lila ama c nonong ..n c zurah kot .c zurah aku tataw .. Nmpak cam dy xp da len kt .ntah laa . aek !! Makin besaQ payong da kau skrg neh !!hehe .*PEACE*

'ASSALAMUALAIKUM DAN BISMILLAH DI AWAL DAN D AKHIR ..'

salah ke aku cakap ???

Assalamualikum..

PungPangPungPangPungPang aku cakap xp tadak sapa na dengar . Paling-2 dorg bising kata aku kecoh ...What ?? Aku cakap je . Benda betoi na wat camna ? Neh ..bla aku bcakap suma pakat tudoh aku neh kunun 'ta sporting' .. Neh .. Meh ceq na tanya sket .. Peraturan kat skola tuh sporting abeh ka ? tayah kata skola la ... Peraturan apa-2 ja kat dunia neh la katakan . Ada ka rules yg ikot pala ampa nirik ??hm .ta kot kan ? Law ada meh tunjuk kat ceq tengok !! na taw jugak rules camna uh ..bwak manfaat pd  yg patuh ke ta ?? Sedang kan lam idop un ada rules dya nirik . Ikut 'STYLE ISLAM' . Eg : Kena pakai tudung tutup rambut ,tutup aurat , kena smayg lima waktu . kena ikut arahan pemerintah , hormat parents , n mores ...
Suma tuh best ka rules dya ? Sporting abeh ? Kita neh kena egat ...suma rules tuh ta kan ada law bukan untuk kebaikan diri senirik ..aku penah dengar someone ckap rules tuh ada cz na elak kita drpd tersasar dr jln yg lurus .sbb kita neh bukan smpurna ... Kita kena ada something yg bule guide kita .. Kunun kata na msok SYURGA ALLAH ..tapi law kita tersasar camna na masok syurga Allah ??? peraturan-2 neh la yg na akan jadik guide kita ..kan ??hm ..neh takat na kongsi je . Aku un dlu ta sedar xp bila da tengok nirik realiti kehidupan neh , baru na stat sedaQ diri .hehe .xp aku cam org besa ja . Ta brubah spenuhnya .xp ada gak pasang niat na brubah !! tengah usaha .. WISH ME LUCK !! ALL THE BEST LA ERRA !! haha ..*PEACE*

*ASSALAMUALIKUM DAN BIMILLAH D AWAL DAN D AKHIR*

Wednesday, 9 January 2013

jodoh kalau ta dicari ta kan datang ???

assalamualaikum .kalo ikot tajok neh ,suma org konfem penah dengar kan ?ta kira la dengar dr sapa un. either femly or frenz or org sekeliling .n ada jugak yg dengar dr citer2 yg dorg tengok n somewhere else .terserah .yg penting mesti penah dengar kan?? hm .agak2 korg la kan korg setuju ark nan tajok neh ?? hm .aku tataw la korg punya pndgan cmne kan .xp bg aku untuk setuju bulat2 mg ta laa. reason ??oke paling klise ,sebab kalo ta cari un dya datang gak .samada cepat nan lambat je .aku bukan la na kata kita neh ta pyah cari langsong .xp maksod aku kita jgn terlalu mencari .yela benda laen yg lebih penting ta na lak dicari xp kalo bab cinta, jodoh ,psgn idop ...hm .kelam kabut na cari .n da style org zaman skrg neh DEMAND NA MAMPOS !! na cari law bule na yg perfect je sampai ta fikir diri senirik uh perfect ke ta .n ada kes sebab taleh kawen cz ta sma darjat la ,ap la. hm tuh la org zaman skrg .sedangkan da terang tang tang da nabi muhammad penah pesan yg beza kan seseorg itu jz iman dan amalnya .kalo kaya cmne uh even harta 7 kturunan makan ta abeh xp iman n amal ta cukup n akhlak tak elok .hm .tade mkna un .nabi muhammad senirik org beasa ja ,harta un ta la byk (cz byk bersedekah) xp sebab peribadi baginda yg mulia tuh ,org stil hormat ,sanjung n disegani lg .bukan takat umat islam ja .suma org teros even ad ja yg cuba menjatuhkan baginda .xp lam aty dorg tuh dorg stil mengaku kenabian baginda .so kita taleh la bndingkan org laen . plus jodoh neh kalo terlalu mencari ta menjamin kita akan jumpak jodoh yg betoi2 tepat tuk kita .masalah org la neh pulak jenis na mencarik je pdhl blom masa lg tuk dorg mencarik. n t dlm dok mencari tuh bule pulak terjumpak nan org yg niat na men2 je .ta ke haru nanti ?so bg aku bek kita fokus pd diri kita senirik .tggu masa yg sesuai bru la mencari .lgpun bg aku jdoh tuh ta perlu dicari terok2 ngat .sampai 1 masa nnt .bila da jumpak org yg betoi2 tepat ,kawen je la .jgn tggu lama pulak .t jdik maksiat. n lam islam senirik da bgtau 4 ciri yg perlu tuh .so tepuk dada tya diri la.!!! *PEACE*

kesah baru ,PERMULAAN BARU

ASSALAMUALIKUM..

hurmhurmhurm ...k neh baru aku na stat men blog blek .before aku dok men gak xp da lama gile aku tggal benda alh neh .alasan ?? bizi laa .tggu gih .hm .first aku bukak arituh gile kau tekejot .yela blog neh da berubah sampai aku un tataw na stat nan ap .(keliru kejap).memang ah lebih senang xp tem tuh aku memang blur abeh la. but aku stil la try meneroka na tengok function baru dya .xp aku stil blur babun laa .until sampai malam xd .aku sja gedik kol kawan aku,mae,kitorg sembang2 sampai la msok bab blog neh .da tuh aku un tya tQuih laa sal blog neh . alhamdulillah akhirnya aku berjaya kua dari kejahilan ini .(aiceh .bab blog kelam kabut na amek twu .seap nan ayat bunga2 lagi xp law bab stadi tade un na amek twu sampai cmneh .hm .manusia sekarang) .xp nway thanx la ea mae cz kasi tunjuk ajar kat aku .hm .oke blog neh skarg aku na wat perubahan skit la .law dlu niat aku na wat blog neh sja na mgedik jea xp skrg aku na wat tukberkongsi,saling menegur ,blaja ,mgajar n THE MAIN IS MUHASABAH DIRI .insyaallah .niat aku wat neh cz aku da kua skola da .aku bukan lg student secondary school daa. law dlu kat skola sentiasa ada kawan2 yg bule tegor aku tem aku wat salah o jahil kat mna2 .xp skrg neh aku kena berdiri atas kaki sendiri .(diulangi atas kaki sendiri) .hehe .independant la kononnye .xp betol la .skrg neh tade da org bule tegor da .even ad parents un xp ta sama la.cz parents salu tade kat uma .bizi nan keje .na arap kan kwn2, skrg dorg jao so pndai2 na idop la jwbnye .hm .gud luck yea erra .

PIKIR2KAN LAH.........

kita ni rase suka je kat seseorg 2
and si DIA 2 ade respond yg bek trus je ajak couple...
xkira la kita cinta o x..agak2...2 cinta ke?

bila dah couple...
mula la nk pegang tgn la
bila jalan and pegang yang bkn2
bila xberjalan pas 2 mula la buat maksiat..
tiba2 kluar berita bayi kena buang...
2 yg org jmpa, yg orang xjmpa?
tah bape byk tah lagi...

couple sbb suka,handsem,cute,cantik...
konon cinta pandang pertama la
tapi bila kena kongkong mula la nk brangin
pas 2 putus xpk lak pe yg da korg wat mase couple dulu
laki hilang teruna, pompuan hilang dara...

laki nye alasan expert sgt...
bnyak tgk cite bkn2
bace buku bkn2
cerita kawan2
tp "sumpah sayang abg xpenah buat"

pompuanye alasan hilang dara..

1. kene rogol..
"asal xreport?"takut malu family...
tp sebenar nye buat dgn rela hati...2 yg xgtau family...

2. dulu kuat bersukan
tanye sukan ape..
jawab yg biasa2tanye sampai peringkat ape..sekolah je..
tgk sijil..upenye stakat men cgkak je.
.xkan dok lama2 pun ilang dara..

hermmm...itu la realiti sekarang ni...
xkira la laki o pompuan smua ade kepentingan sendiri
nafsu di ikuti..iman ditolak tepi..
bagi pendapat aku...even kita ni suka sgt kat seseorg,
n si DIA 2 ade respond yg suka kat kita...
xya la ajak couple...lom tntu kita ni ade rase cinta kat si DIA 2
and si DIA 2 pun same...
bek kawan je la kankenal hati budi masing..
bila da btol2 suka...tunang o kawen je la kan...