мɛн яαмαι2 мɛн,,ʝʋм ʋƨнα вℓσɢ ƨαια

Saturday, 6 July 2013

kekeluan = blurr

Assalamualaikum ...

"Lidah ku kelu dan minda ku membeku ,semangat ku hilang entah kemana ,dari pagi sehingga malam datang menjelma congak posisi diri "

 Yeahhh !! whats dat ?   So ,here im gonna start "membebel" ...

Ohh ,im dead ! aku tataw la kenapa ... aku TA BOLEH NAK SPEAKING ATAU WAT PRESENTATION infront other my classmates and org lain ...(alaaa ,nervous actually) .. tapi aku bukan malu okey .entah kenapa . aku ta malu langsung pun kat classmates aku .salah 1 sebab dy myb bab suma pompuan xcept the 3 stooges ..tapi 3 boys tu pun aku ta rasa malu sgt .yelaa sorg tu ala2 gegel skit .hmm and aku mg ta rapat sangat ngt budak laki .that boy yang mcm gegel pun aku baru baik .itupun kalu dy nak cakap ngan aku ,he'll let me start 1st ..kalu aku ta start dy takan cakap .sebab bak kata dy kat kawan aku ..

 "mu nehh ,ambo dop barani tanyo dio .ambo takot dio dop pahe ambo kecek klate"

hahahha !!! Rilek la kawan ..aku memang ta berapa nak sembang ngn laki ..but bukan lahh sebab aku sombong or pape laa ..aku juz ta reti ..wehh susah ooo nak adapt ngn "lelaki yang tahpape tuu " ..yelaa aku rasa macam poyo jee budak2 sana tuu .masing2 bajet batak gila perasan over HOT !! padahai depa tuu besa2 jaa ..just aku rimas nak mampus bila 1 lelaki dalam kalangan ramai pompuan ,yhen yang lelaki tuu memang buat seumpama dy HOT sangat laa ..selamba badak dia jaa nak sentuh sapa2 .nak rapat2 ngn sapa2 .konon hot !! nahh rasa laah kau punya hot kat hell nanti taw ...sukati sentuh anak dara orang .patutnya kalu dorang duk gedik2 ngn kau ,kau tegur laa ..bukan melayan !(nampak tak unfair kat situ ?lelaki jugak dipersalahkan .. well lelaki kan khalifah . so patut dorg lahh lebeh alert kan ?

 okeyy laaa ...back to my real atory !! aku jammed gila bila MISS SUBA suh aku wat speak ..aku otomatik jammed gila blur gila ketaq gila seriau gila nervous gila bak ag !! aku berdiri ,then aku senyum2 .then my face turn pale , I got butterflies on my stomach ..ohhmaii !! selepas 5mnt aku sengeh2 then my tcer said 

 "hellooo , are u going to let us waiting until tomorrow ?? we're waiting for u actually .start speaking ! anything .its open .free speaking "

aku nak kata apa lagi ?? aku memang keja sengeh2 jaa .then mata da start berayaq ..aku nak nanges jaa but aku malu laaa ..aku tade la teruk sangat sampai taleh kawal perasaan gutu ..(nervous tu mang taleh control ,tetaww pasepa ) ..then i said ..

"sory tcer ,im really not ready yet .can we change to the others ??"

then tcer aku macam --' .. ayooo apa nehh ?? untung laa classmate aku backup aku ,

"tcer ,she looks so pale .i believe in any minutes we going to 'lost' her .she'll be faint in any minutes .. shahirah ,sit down ..its okey "

otomatik aku dapat rasa kaki aku balik ..tapi tangan aku ta henti2 menggeletaq ! aku tataw pasepa ..tp untung laa Miss Suba akhirnya bagi aku duduk ..tapi sedehnya setiap kali kelas nama aku mesti called out tuk speaking ..tp setiap kali jugak aku ta dapat nak buat ..bukan aku ta cuba just aku pun tataw ... lidah start kelu .sora aku ta terkeluaq .seram sejuk gila ..hujung kuku aku sangat sjuk .aku nehh da rasa cam na pitam sungguh ..itula kau neh erra oooiii ...dulu kat skola tem wat presetation ,mesti kau lari blakang ..tak pernah na cakap kat depan . sekarang amek kau ! puas aty ye dop ???haaa rasakan laa

aku nak jadik doktor but ketaq nak cakap ..how come ??mimpa la aku kalu ta nak cakap tapi na jadik doktor ..hmm kau takat jadik doktor yang bisu laa jawab nya ..sorang pun ta berani na bergantung harap pada kau !! rasakan laaaaaa !!

so kalu still na jadik doktor .paham2 nirik laa .CARIK JALAN NAK UBAH PERBAIK KEYAKINAN DIRI !!
 
GO GO GO ! CHAIYOK .


bakal doktor 
missueki
^_^

Sunday, 30 June 2013

i'm here now

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia ..

wahai orang kampung ! ana mau cerita sesuatu laa .. what ? ta bule ? ehhh punya pasal laa .nehh belog ana rite ? ana admin .. Soo whether u like it or not ,diam2 sudaa lahh ..

Pada 1 hari yang aman damai ,brung berkicau penuh merdu .panas suam2 kuku jaa .aku dapat tawaran dari uniKL tuk course fisioerafi .. At first ,I just like what ?? apakah itu ?ta pernah dengaq pun .then search punya search ..akhirnya aku dpt tawu laa yang itu adek beradek anak menakan sepupu sepapat ngan medic ..just benda neh pasal tulang kut ..

Then ,disebabkan keinginan aku paling dalam adalah kat belah medic ,aku pun wat la keputusan aku na trima jaa twaran tuu .. OPPSSS ...ada mesti ada yang cakap lam hati "ehh ,dia nehh terer sgt ka sampai dok berangan ta sudah na amek medic " ..tape .ta salah pun orang yang fikir centu .. Well .aku memang result ta gempak mana pun .. To be exact , aku just dpt 4a and for the killer subject tuu aku just dpt lulus yang ckup makan jee ..Teruk kan ?? ehh aku dapat detect ada yang kata "result haprak pun berangan ?mimpi la wehh " .. Well , I say what ? Tak heran laa ..lantak laa da aku yang na .

Sebelum aku sambung kat mana2 .macam biasa laa .aku just stay kat f6 aku jaa ..tapi sedehh oo .ceq taleh na amek kelas sains .result aku ta mengizinkan aku duk kat klas sains .so bila dapat pluang tuu mg aku rasa cam na cepat2 amek je ..

Pastu ,bila aku da ready .sampai tahap aku na p amek surat berhenti skola da wehh .then my dad ckp "hmm erra ,babah rasa ta payah la berhenti ..kau just stay kat f6 jelaa .. uniKL pakai duit byk nnt " pstu what did I said ? nothing . Aku just angguk and terus masuk bilik ..memang nmpak cm baguih jaa budak nehh .patuh tanpa melawan kan. BUT ...... yeahh ada but nya .aku duk dalam bilik nanges ta sudahh wehh .rasa cam dunia ta adil jee ..sampai aku gaduh bertumbuk ngn adek aku .yelaa .aku tengah hangin ,then dy bule dengan penuh kusyuk dan tawaduknya tuju bola exercise yang bapak punya besaq oo .. Yeahh at that moment mang aku terlupa yang ALLAH SWT daa plan something yang lebih baik tuk aku ..

So ,bila aku p skola mg aku rasa cam hampa ,ta semangat dan hanya pasrah tanpa relaa ..

Tapi ... yeahhhh .. bila aku on9 fb .ada yang post kata result matrik da keluaq .then aku cuba la naseb kut2 dapat .. then guess what ?? ALHAMDULLILLAH .. aku memang dapat .and the gud news is aku dapat kat KMPP jee ..dekat wopp dengan ruma .setengah jam jaa .. ana hepy la ,ana hepy laa .. an aku dapat aliran sains PDT ..alhamdullillah ..means aku ta perlulah na teruk2 sgt ... tulaaa orang kata ,rezeki tuu ada cuma kita kena berusaha dan bersabar .jangan risau ALLAH SWT daa plan yang terbik ..LA TAHZAN .

And finally ?? aku kat mana ? Alhamdullillah ..aku selamat kat matrik P.Pinang nehhh ..

And aku sangat erlukan doa dari semua orang tuk doakan aku supaya always success !! gambate2 ! chaiyookkkkk !!

Tuesday, 28 May 2013

keinginan paling dalam ....



Assalamualaikum .....

 Cakap benda jujur .. actually aku nak sangat jadik macam nehh . bertudung labuh bidang 60 .aku suka tengok orang pakai tudung labuh dan sempurna menutup aurat mereka .. aku rasa macam nak jadik salah sorang dari golongan tuu ..

 Tapi ~ apakan daya .aku tak berapa nak kuat untuk teruskan niat tuu ,memang aku perempuan bertudung (sekarang nehh) ,alhamdullillah mula berstoking kalu keluar tapi .. aku masih rasa aku tak sempurna tutup aurat ..Setiap kali aku keluar ,aku rasa macam ada tak kena . something wrong gitu haha ..aku pakai selendang tapi aku rasa tak lengkap .aku pakai tudung tapi aku rasa ta cukup labuh .aku cuba pakai tudung yang sedikit labuh .mungkin bidang 50 kalu tak salah (itupun aku jumpak dalam almari lama) ..bila aku pakai ,kakak aku kata

 "Ehh ,kau nehh da macam mak orang laa .Dengan tudung labuh bagai "

 "Ehh ,kakak nehh kenapa ?? dulu tak kecoh pun tak pakai tudung ,sekarang nehh dok wat over lak nak pakai tudung labuh lagi "

 Abah hanya pandang pelik .memang tak cakap apa2 tapi aku tahu dari pandangan tuu tersirat beribu maksud .Hmm ..aku nak berubah tapi aku sendiri takde pakaian yang besar ,labuh ,lengan panjang .. so aku asyik pakai apa yang ada .then dorang komplen .. memang aku pernah dengar ,

 Buat apa yang Allah suka ,bukan apa yang manusia suka

 Aku tak tahu nak wat macam mana ..aku asal 5 tahun dari sekolah Agama .tapi macam kosong jaa . Dulu tak ingat nak belajar agama elok2 ..asyik nak ponteng aje .. apa laa nak jadik kan ?

 I wish something .. aku nak
 bertudung labuh haha..

 Aku ada terai sikit2 tapi aku macam tak sedia ..aku tak tau apa yang aku tunggu untuk bersedia .Niat aku tak kuat ke ? hmm .. aku nak cari baju lain .tapi nak mintak duit kat abah sekarang nehh rasa macam susah jee ... aku tau abah ada masalah kewangan sekarang . so aku pakai apa yang ada ..baju form time aku kat sekolah dulu . tapi kalu nak paki tudung labuh tuu ,aku terasa macam aku tak sure ..aku nak sangat pakai tapi aku tak tau apa yang kacau ... yang pasti aku nak sangat ..

 Lagipun ,aku nehh so HAHA ... why ?? yela ..ceq nehh bangun pagi pun susah lehh ..lepas subuh tidur balik ..takpun aku tunggu sampai siang sikit then aku tidur balik sampai laa tengah hari ..tuu abah aku salu kata .

 "Ustazah nehh asyik bangun tengah hari jaa . Ntah hidup ntah tidak nehh ."

 Aiyoooo ....hmm ..so haha ..gaya ustazah tapi tahpape cam tak kena je , ye dak ??hmm ..plus2 . even femly aku tak tutup aurat .macam awkward jaa ..hadoii ..tape laa ..just fikir elok2 laa erra oii .. kau buat keputusan sendiri ..kalu rasa tak kena ,buat .. tapi kalu kau rasa da oke ,ikutlah apa yang kau nak .. hmmm

 
kan elok kalu aku macam nehh .pakai untuk tutup aurat bukannya ambil kesah pandangan deme .

amin .....

Saturday, 18 May 2013

wohO0oo .. fOm 6

Assalamualaikum ......

Hmm ..... just share something bout my FIRST EXPERIENCE entering form 6 laaa ..

   WAHHHhhhh .. apa da jadik ?? setelah beberapa lama aku makan ,tidur ,makan ,tidur kat rumah sejak tamat je form 5 ,tiba-tiba abah isytiharkan

"okey erra ,dari ko duduk je kat rumah ,abah rasa better kau masuk form 6 " ..

Then aku pun macam ,

"hah ?? form 6 ? alaaaa ..."

tapi abah tak kasi pilihan laa ..abah cuma kata pi masuk form 6 . nampak tak ? masuk form 6 je yg abah mention . Abah tak bantu langsung k .even hari esok nak pi daftar pun abah still tak membantu .. HOLOMOK  !!tape laa ..aku pun da besar . I already 18th years old laa ..so tape laa . redho jee ..hehe .. tapi sedih sikit laa ..mana tak nya ,  ceq p daftar alone k , tade nak teman .dorang anta jee . OKE TAPE , SAYA HEBAT !

Lepas je orientasi ,kitorang dibahagikan kelas . aku pilih pakej nO .3 aliran kemanusiaan . so maknanya ,subjek aku ialah MUET ,Pengajian Am ,Bussiness Study ,B.M , Sejarah . Seriously aku sebenarnya ta nak pun kemanusiaan nehh .aku nak ambil aliran sains .aku nak jadik DOKTOR !! aiceyy .beria je aku nehh ..spm tunggang langgang . gedik nak jadik doktor .. hmm ..ntah laa ..lepas aku pikir2 .aku pun wat keputusan aku na stick je kat aliran kemanusiaan kalu aku stay ngan form 6 .Yela ..kalu difikir-fikirkan balik laa ,mungkin rezeki aku (aiceyy ) bukan kat sains .FYI ,budak kemanusiaan taleh tukar p sains k .sciences yg tukar aek arts bule laa .so bila da tawu tuu .mang aku amek keputusan ta nak susahkan diri p JPN or PPD na tukar wat rayuan tukar aliran .

So kami pun masuk kelas .kelas aku kan BM ,SEJ so memang ta ramai laa orang bangsa asing na amek .Major suma Malays pya budak .hanya sekerat je Indians and Chinese .tu pun budak Chinese tu ta ambil SEJ .dia ambil EKONOMI .tough tu ada la sikit belajar kat form 6 nehh .tapi mungkin oke jee .aku neh je memang ta tanam dalam diri jiwa form 6 tuu.

Hmm .. disebabkan aku dari SMKA ,so pi pulak sekolah biasa , holomok !!

                         C U L T U R E S H O C K !

oke ! agak tergamam aku bila boys selamba badak je p duduk sebelah budak perempuan ,yakni, awek dia kut .. mula-mula aku tak perasankan kejadian macam tuu .then bila that girl(si awek ) tempat dia adalah di depan aku . OPSsss ! kemudian kayu balak dia datang and duduk sebelah aku ,sebab na sembang dengan awek dia .Otomatik aku terkejut .and badan aku terus bagi reflection tarik kerusi undur and merapatkan diri ke meja .. yea maybe bagi korang semua benda neh normal kut ..tapi sory menghampakan .AKU TAK BIASA .sory laa .buka bajet baik or what ,tapi aku memang tak biasa .situasi ini aku tak rasa di sekolah lama aku .

So apa yang aku boleh katakan inilah C U L T U R E S H O C K bagi aku kat tempat baru .

Ya ..Dorang memang macam jenis lawak-lawak .and aku pun gelak jugak la tengok perangai gila-gila dorang . I admitted .tp problem skrang aku ta masuk k .. TBH ,aku nehh bukan la seorang yang lemah lembut ,"mak turut" , mulut reti "kaver" , na sopan santun .. seriously aku ta tergolong dalam kumpulan tuu .. setakat na duk diam aku bule lagi but kalu na kaver mulut puaka aku yang kadang-kadang suka na men lepas jee ..hmm tak la kut ..tp bergantung jugak laa ..aku bukan la na lepas sembarangan .. cuma bila aku sangat "JIWA" tengok gelagat orang yang sampai tak boleh blahh .so saya mintak ampun k ..hhmm

Mula-mula aku agak ta kena langsung ngan dorang , tambah-tambah aku memang cold-hearted dengan budak-budak lelaki ..aku ta biasa .sedangkan kat sekolah pun sampai aku tak bertegur sapa sangat ..except ada la sikit2 ngan setengah-setengah orang .... memang aku nehh mulut keja na kecoh .suma aku na tegur .suma aku buat macam kawan lama ..tp ntah .tu untuk setengah-2 orang jaa ... aku pun tataw kenapa .

Then ,mula-2 aku datang sana macam besa laa ..konfem punya ada yang buat ramah (boys oke) .. then ada seteng(s) girls yang ohhhhkehhhhh !! ~FuHhhh ~ kuat semangat ,erra !! aku actually oke jee ..ngan dorang nehh ...asal dorang ta kacau aku sudah laa ..kalu kacau aku siap sedia laa awok-2 semua yee !!

Tapi yang membuatkan aku da okey dengan dorang suma nehh ,bila baru baru nehh dorang da macam lain sikit laa ..tapi yang pasti perubahan ini membuatkan aku da boleh masuk .. students dy da bule bule keadaan aku (si budak tudung sedikit labuh ,dan tukang jeling2 budak laki yang terlebih batas) .... Alhamdullillah ... ada satu kes tu bila ada sorang boy yang pada asalnya memang kaki kecoh and salu "terlebih" da berubah sikit laa ..dorang tak kacau aku daa ..sampaikan dorang nak pinjam kerusi aku pun ta berani .. dorang sanggup cari kerusi jaoh-2 ..(bukan tak berani laa tapi dorang cuma tanak kacaw aku jepp) ... but it's okay .. aku tadak hal dengan tuu .. to be honest again ..aku da sempat gaduh ngan dorang actually .yelaa .ada ka patut bila grup aku buat dorang bantai tanya soalan yang sebenarnya agak mustahil ,tough gak la tuk grup aku ...

"Cena sesuatu perniagaan tuu na bagi keuntungan kat kerajaan selain dari bayaran cukai"

oke !! mungkin ada yang kata .

"Ehh bulehh laa ..memang ada pun"

oke !! aku budak baru belajar !! aku ta amek subjek perdagangan dulu oke .. Same goes to kawan2 aku ....kami baru jee blajar subjek Business Study okee .. dulu aku budak sains .. mana la aku na tawu ...aku bukan nya ada perniagaan betui2 yang sampai nak kena tanya macam aku nehh dekat presentation kat ahli lembaga pengarah yang Dato'-Dato'  or Tan Sri yang cakap pasal projek juta2 okey ....blaja pun baru masuk bab satu . How can dorang bule nak expect kami pakar sangat lam bidang tuu ?? HOh ...menggugat kesabaran oke .. bila aku persoalkan .. ada sorang mamat yang memang mr-bajet-tahu-segala ..ohh goshh .dia boleh na debat dengan aku ! wehh kami tak pakar oke ! HOHHHH !!!

akhirnya sejak kejadian tuu and sejak mata aku menjalankan tugas menjeling ,dorang da bule terima aku ..seriously ..dorang sikitpun ta kacau aku( act, aku tataw pun samada dorang kes bengang atau memang tanak kacau ) hahahha aku pedulik apa !! I DON'T CARE OKAY !!! ta heran laa ..hahah .. yang penting ta kacau aku sudah ..hahahha .. tp mcm dasyat lak enn ?? bila sampai dorang na kutip kertas ngan aku pun sampai kena amek jarak laa .. haduiii !! wat eva laa ...

Okee !! ta payah na luah lebih2 ! kut kut satu ary nanti budak skola situ terjumpak benda alah nehh ,terus mengamok !! don't laa ..sekian  AsSalam ...

Sunday, 5 May 2013

politik

Assalamualaikum......

Jari jemariku mulai gatal hendak berbicara (see , the awkward situation comes "JARI BERBICARA" ) .... sekadar nak berkongsi cerita dan rasa ...

                                       ********************************
      PONN PONN PONNNNN !!!
   
      "Eh , kenapa kat depan tu abah ? Apa jadi ?". Aku terpinga-pinga .Bunyi hon dan jeritan dari sekumpulan orang yang berkenderaan kedengaran kuat sekali .Konvoi mungkin .
   
      "Alaa .Benda normal la Erra .Tengah konvoi nak ajak orang ramai undi parti dorang la tu . Macam tak pernah tengok pulak .Lagipun esok kan 5 Mei .Orang mengundi laa ".Jelas abah .Aku mengangguk mengerti.
   
      Pandanganku terarah ke luar tingkap keretab. Konvoi BN .Ramai benar yang ikut berarak hari ini . Ada yang bermotor . Ada jugak yang berkereta . Rata-rata memakai baju berwarna biru berlambang parti yang mereka sokong ,BN .Ada juga yang memegang bendera BN .Gah sekali bendera itu berkibar . Malah ada yang memasang bendera pada kenderaan mereka .Kelihatan semuanya bersemangat sekali .Baik tua atau muda , perempuan atau lelaki ,besar atau kecil .Semuanya kelihatan bangga berarak .
   
      Kumpulan berarak itu asyik membunyikan hon mereka . Untuk menarik perhatian orang ramai barangkali .Yela .Mereka kan tengah berkempen .Abah tidak ketinggalan . Abah turut membunyikan hon .Meriah sekali .Saling berbalas-balas hon .Aku ,kakak ,dan adik-adikku ketawa melihat telatah mereka .Lucu .

      "Laaa ..abah cuba tengok depan tu .Patutlah dorang bersemangat sangat nak buat bising .Siap premm premm lagi motor dorang ".ujar kakakku tiba-tiba .

      Mata kami terarah ke hadapan .Ohh ...patutlah .Orang PAS sedang berkumpul beramai ramai rupanya .Patut bersemangat sangat .Kiri kanan bising .Penyokong PAS membuat 'booo' kepada penyokong BN .Begitulah sebaliknya . Malah ada penyokong PAS yang mengeluarkan wang kertas RM5 untuk dihulurkan kepada penyokong BN .Jalan 'jam' serta merta .

      Kami didalam kereta pecah perut ketawa .Mujur sahaja cermin kereta gelap .Orang luar tak nampak .

      *Kepelbagaian Ragam Manusia*

#Neh cerita betui yang terjadi pada aku sehari sebelum PRU 13 ..wahh ..dasyat betui penangan politik pada masyarakat .Apa yang aku na tekan kat sini bukan pasal politik atau nak berkempen (mohon jangan salah sangka) .Aku nak tekankan KESAN politik pada masyarakat .Maafandai ada yang terasa ,then nak maki hamun aku ..Tolong jangan .Aku faham sangat yang isu neh sangat sensitif .tapi sebab sensitif tu lah kita kena sedar apa kesan pada kita .. Boleh nak berpolitik .Malah diwajibkan atas kita nak berpolitik tapi biarlah dengan cara yang betui dan elok kan ??Jangan gara-gara politik silaturahim antara kita rosak .Lebih-lebih lagi antara ahli keluarga .Kita berpolitik sebab kita nak dapat manfaat dia kan ?kita mahu benda yang elok pada kita .Tapi andai pergaduhan yang terhasil ,macam mana ? Fitnah berleluasa .Ramai yang tidak tahu apa-apa tapi sibuk menjadi 'radio bergerak' atau 'mami jarum' .Sepatutnya kita mencari kebenaran .(aku cakap umum) .Cari tahu dulu sejauh mana kebenaran sesuatu berita sebelum kita sampaikan pada orang .Takut daripada niat kita baik terus terpesong .atas alasan yang simple .~menyebarkan sesuatu berita yang kita rasa betul tapi kita tak tahu samada benar atau tidak~ .Sudah banyak kes-kes fitnah dan lain-lain berlaku tanpa ada penghujung ..Kita nak ke jadi tukang sebar fitnah ?? dapat dosa kering jee .. nak ??

Isu gaduh .isu paling besar laa .tak sokong parti neh orang pakat nak gaduh .. heloooo !! 1 Malaysia right ?? samada kau Chinese ke ,Indian ke , Malay ke , korang still Malaysian right ?tak perlu nak gaduh2 ..patutnya sama2 kita bangunkan Malaysia neh . Sama2 bentuk Malaysia .tapi kalu kita bergaduh ,apa yang dapat ?? nak maju ?? ALLAH SWT dah kata ,ikut AL QURAN dan AS SUNNAH ..tapi tak bermakna islam je pegang kuasa .conquer semua ..Zaman  RASUL ALLAH SAW pun ada jugak orang kafir .tapi elok je .tak perlu nak gaduh macam neh .. kita reflect diri balik ..kita tengok kita neh nak maju macam mana .Maju duniawi sahaja tapi mundur bab akhirat ?? kita tentukan pilihan kita .

#sejujurnya ..femly aku orang kuat BN tp kalu ikut kata abah . setiap parti ada kepentingan sendiri .. sepatutnya dlam BN kena ada PAS .tak perlu berpecah-belah ...(tamo sebut byk2 parti .takut tmbul msalah ) .tp konklusinya cemni laa yang aku harap ....sapa yang menang patut jalankan pemerintahan scara adil dan berdasarkan AL QURAN dan AS SUNNAH..n aku harap tem aku na mengundi nanti ,mungkin ...jalan nya lebih mudah ..sekian ..mohon maaf yea semua.

Friday, 3 May 2013

BACALAH SAYANG !!!

Hari ni,salah sorang kawan talaqqiku kantoi dengan syeikh yang dia ada berhubung dengan seorang wanita bukan mahram di phone..*yakni couple*... 

kemudian syeikh bagi nasihat yang sangat lembut tapi betul-betul menyentuh hati kami semua.... 

syeikh: kamu suka dia? 

fulan: ya syeikh.... 

syeikh: kamu suka tu suka-suka atau kamu rasa dia memang yang terbaik untuk menjadi teman hidupmu,menjadi ibu untuk anakmu,menjadi pembantu agamamu? 

fulan: ya syeikh...pada pandangan saya,dia yang terbaik untuk jadi teman hidup saya dan agama saya... 

syeikh: bila kamu akan menikahinya? 

fulan: lepas belajar syeikh...dalam 3 tahun lagi... 

syeikh: jadi kenapa kamu rosakkan dia?kamu bukan nak menikah sekarang?kamu rosakkan dia sekarang dan 3 tahun akan datang?kenapa kamu jadikan air mutlak menjadi air musta'mal tanpa sebab?bukankah dia wanita suci yang bakal menjadi ibu untuk anakmu?kenapa kamu bercouple dengannya sedangkan jika kamu sukakan dia,dia sukakan kamu,bersabarlah hingga sampai waktu kalian benar-benar ingin menikah kemudian baru kamu jumpa ayahnya dan pinang dia secara suci?bukankah cara itu lebih suci?wanita umpama air mutlak,mereka suci,tetapi apabila mereka mula berhubung dengan lelaki tanpa sebab,apatah lagi ber couple,wanita itu umpama air musta'mal..ia tidak boleh digunakan untuk bersuci tetapi hanya digunakan untuk perkara selain bersuci seperti basuh pinggan,basuh najis,basuh bontot dan sebagainya...apa kamu sanggup ibu untuk anakmu setaraf itu?sesungguhnya wanita ini akalnya pendek,nafsu mereka didepankan atas segalanya,kalau lelaki datang ucapkan kata-kata palsu,mereka akan mempercayainya melebihi mereka percayakan al-quran...sedangkan lelaki memang perangai mereka hanya main-main kecuali mereka benar-benar bersedia untuk nikah,tapi sekiranya mereka belum sedia,contohnya mereka masih belajar dan sebagainya,jelas permainan mereka dengan wanita itu hanya tipu daya,tapi tipu daya semudah itu pun dapat menipu para wanita hingga membawa mereka ke ranjang perzinaan..itu tandanya akal mereka sangat pendek...nabi utuskan para lelaki sebagai penjaga para wanita bukan perosak mereka....bagi kamu,couple,chatting,cakap dalam phone semua itu dosa kecil sedangkan ia jelas haram kerana allah haramkan kita untuk dekati zina....dekati zina pun tak boleh,makna kata kalau kita masih jauh 50km dari zina,tapi 1cm kita gerakkan kaki ke arah zina itu telah haram kerana perintah ini....jadi janganlah pandang remeh perkara zina ini...sesungguhnya ramai yang mati tanpa berzina tetapi di mahsyar kelak buku amalan mereka penuh dengan dosa zina.....apa berbaloi kau bahagia sementara dengan teman wanita yang kau tak ingin nikahi diganti dengan azab neraka yang panasnya 70x ganda api dunia? 

note: kepada lelaki bapuk di luar sana yang gemar permainkan wanita...ketahuilah bahawa kalian adalah MUSUH ALLAH DAN MUSUH RASULULLAH ! ! ! kalian permainkan para wanita yang akalnya pendek,tidak dapat bezakan baik dan buruk...memang para wanita walaupun akal pendek,tapi mereka dikurniakan sifat malu yang tinggi....fb,phone,twitter,internet ni semua dicipta dajjal untuk menghakis sifat malu para muslimah sehingga mereka jadi umpama kucing betina yang menggoda2 kucing jantan untuk mengawan...wanita yang berpurdah yang kononnya wanita paling pemalu(tak mau orang lihat wajah merek) pun pamerkan gambar mereka walaupun berpurdah di fb untuk tatapan jutaan lelaki bukan mahram,mereka tanpa segan silu bergurau senda,tanpa malu inbox lelaki dan sebagainya...sekarang akal mereka tidak dapat jaga diri mereka,bahkan sifat malu juga tidak dapat jaga diri mereka..jadi siapa yang bertanggungjawab menjaga maruah para bidadari rasulullah kalau bukan LELAKI??? 

lelaki yang couple2 dan yang bersayang2 dengan bukan mahram atas nama "tunang" tu..tolong lah....korang ada akal kuat..korang tak bodoh....korang nak memusuhi allah dan rasul,itu hak korang...tapi korang kena sedar,nanti korang pun akan ada anak perempuan,korang suke ke jantan tah mana-mana berhubung,bermanja,bersayang secara haram dengan anak perempuan korang?kalau korang redha...nampak sangat korang dayus dan lelaki dayus nabi khabarkan mereka DIHARAMKAN SYURGA KEPADANYA WALAUPUN BAUNYA..... 


in shaa Allah


#hanya sekadar copypaste dr kawan di myheppi yakni dicopypaste jugak dr FB ..pengisian yang simple tapi bermakna .. harap berguna walaupun ada yang memandang hanya mengguna akal semata-mata .. moga dapat membentuk diri kita menjadi insan yang lebih baik dan pendukung dakwah islamiah .. INSHAALLAH

makan buah ada caranya !!




JANGAN ABAIKAN, TOLONG DI BACA:

Anda dapat menyelamatkan nyawa seseorang dengan share ini.

Air Liur+Buah = Obat Cancer"

Dr. Stephen memperlakukan pasien sakit Cancer dgn cara yg "un-ortodoks" & banyak pasien Sembuh!

Ia percaya pd penyembuhan alami dlm tubuh terhadap penyakit.

Obat utk Cancer sudah ditemukan!

Anda percaya?

Saya berdukacita bagi pasien cancer yg meninggal di bawah perawatan konvensional.

Pasien cancer tidak seharusnya mati !

Menurut DR. Shu, 3 generasi Sinshe di Taiwan:

Makan buah segar dan caranya!

Ini sangat informatif!

Umumnya makan buah berarti membeli buah, cuci, memotongnya & masukkan ke dalam mulut kita...

Tapi tidak semudah yg kita pikirkan! Pengetahuan penting bagaimana & bila harus makan buah.

Cara yang tepat makan buah;

* TIDAK MAKAN BUAH-BUAHAN SETELAH ANDA MAKAN..!!

* BUAH HARUS DIMAKAN PADA SAAT PERUT KOSONG.

BUAH ADALAH MAKANAN PALING PENTING!

BAHAYA! Buah bercampur dengan makanan lain akan membusuk & menghasilkan gas sehingga lambung akan kembung!

Menurut penelitian Dr Herbert Shelton;

Jika Anda telah menguasai cara yang benar makan buah2an,

Anda memiliki;

umur panjang,

selalu sehat,

Penuh tenaga,

Tubuh dan fikiran jadi nyaman & berat badan normal.

Makan buah yang utuh segar dan bersih (Bukan buah/Jus dalam bungkusan/botol Plastik) lebih baik dari pada minum jus.

Tapi jika terpaksa minum jus, maka minumlah seteguk demi seteguk secara perlahan, karena Anda harus membiarkannya bercampur degan air liur Anda sebelum menelannya.

MINUM AIR BATU SETELAH MAKAN = KANSER!!

Air dingin akan membuat makanan yang berminyak menjadi solid (beku)!.

Hal ini akan menghambat proses pencernaan.

Ketika 'lumpur' tersebut ber reaksi dengan asam, maka akan jadi lemak bertoksin(Racun) & berbaris di dalam usus dan terserap dengan sangat cepat! Sehingga menyebabkan Cancer!

Cara Terbaik adalah;

* Minum air hangat setelah makan
* Makan buah segar saat perut kosong.

(Buah + Air Liur Manusia = Obat Cancer).

=======

Nota:
Ini adalah gambar pembedahan perut ketika proses pembedahan kanser lambung.

#i'm just copy and paste this article .. just to inform all

Monday, 15 April 2013

oO0LAMAKKK !!

Assalamualaikum .....
kunun gaya cam frust la nehh .padahal hakikat nya just sedikit down je .
Hmm .. "kononnya" aku rasa macam aku neh diuji oleh Allah SWT .. ujian apa ?? huuhu ... abah ta kasi aku join kawan - kawan lepak daa . and ta kasi aku keluar ngan kawan - kawan .. Haha ~ tah pape kan ?? yee . I knew it , tu bukan ujian pun sebenarnya , and benda tu sememangnya patut untuk budak "tak cukup umur" cam aku .. Yeke ?? tak cukup umur ke ?? I'm already 18 .. ~ye masih remaja and muda belia lagi and tak tau erti kehidupan .

Okekeee ... Actually aku bukan nak mengeluh hanya sebab abah aku agak "strict" .. NOnono !! Tidak sama sekali . aku paham kenapa abah aku buat macam tu .. Yeah .memang salah aku pun .~ Aku Mungkir Janji~ OH MY !! 

Aku tak sengaja k .. Yeah .mungkin terlalu leka sampai lupa diri kut ,,aku lepak ngan kawan-kawan kat RnR Bagan Ajam ..(bukan lepak la more pada tolong kawan aku berniaga kat sana) .. n aku dah minta kebenaran abah daa yg aku na tolong dia kat Bagan Ajam .. masalahnya . #abahkenakansyarat .. "ko mesti pulang sebelum jam 10pg sok !" .. and then ,tanpa dapat aku halang ,esoknya kebetulan mak dia kena kerja pagi - pagi .. So ,thats mean takde ssesiapa yang boleh hantar aku ngan kawan aku balik .. Bule ja kalu nak balik naik motor ,means suruh kawan aku hantarkan naik motor, yang jadi masalahnya .. kawan aku seorang lagi taknak tinggal sendiri kat rumah tu . takut kalu ada barang terhilang or something else ,dia yang akan dipersalahkan 100% ... Aigoo .. kemudian terpaksalah aku balik lewat ,petang . 

Aku dah inform abah dah yang aku akan balik lambat and respons abah macam oke je .. so aku pun takde la na kisah sangat .. But bila dah sampai rumah , suddenly , abah cakap kat aku "Oke erra , neh last k ko keluar ngan kawan-kawan , selepas neh tak payah nak minta da nak keluar .. sebab ko dah mungkir janji " .. First , aku ingatkan it just a "JOKE" dari abah .. bila aku perhatikan elok- elok betapa abah tak main-main and serious lafazkan "ayat-ayat" berbaur amaran .. aku jadi macam ..hmm ..seriously down and sedih .. aku tak pernah nak dapat keluar mana-mana since habis SPM dulu .padahal adik aku yang form 4 tu pun da keluar ngan kawan-kawan dia p tengok wayang , naik bas pulak tuu .. jeleous ka aku ??? adalah sikit . rasa macam unfair pulak ! aku yang lepasan spm , yang memang takde kerja nak buat ,tak boleh keluar ngan kawa-kawan . tapi adik aku yang f4 tu boleh pulak.. ~ DIMANAKAH KEADILANNYA ????~ aicehhh ..hahahahha .

Sometimes , aku pernah tertanya- tanya kenapa abah buat macam nehh .. aku neh tak dapat kepercayaan abah ke ??ataupun memang aku pernah buat silap sampai abah susah nak lepas aku .. hmm ..bila fikir- fikir balik laa .*mesej ngan lelaki , ta kut ! pernah tapi sekejap2 jaa .tapi aku tak layan sangat laa . hanya jawab bila aku rasa nak jawab and salu aku balas memang macam aku tak berminat nak layan .adik aku ngan kakak aku ada la .*berkawan dengan lelaki .. ta jugak ! aku hanya tegur budak-budak baik yang aku rasa aku boleh masuk tapi tak selalu ..yela dengan muka coldhearted gitu , sapa nak tegur .junior ada la.. adik ngan kakak aku ? berlambak aeh .so?? kat mana yang abah susah nak percaya kat aku ??

Hahahahahahaha ......... itulah yang aku duk fikirkan bila aku tak bersangka baik dengan ketentuan Allah .. aku lupa satu perkara , Allah tak memberikan apa yang kita mahu tapi Dia beri apa yang kita perlu .. Istighfar banyak-banyak bila terfikir pasal benda nehh .. aku mengeluh and mengatakan betapa "UNFAIRnya" abah aku ..berkira dengan aku ,konon berat sebelah ..tapi bila difikir-fikir and muhasabah diri balik , mungkin aku dah salah guna "kebebasan sekejap" yang abah berikan .. then ,bila aku tak manfaatkan betul-betul kebebasan tu and aku hampir hanyut dengan "keseronokkan" sementara tu , maka Allah SWT ilhamkan kat abah untuk tarik balik kebebasan tu and sekat aku supaya aku terhindar daripada perkara-perkara yang boleh menjerumuskan aku dalam dosa !! aku sendiri yang minta agar aku dihindarkan dari dosa dan perkara-perkara yang boleh bagi aku dosa ..tapi bila doa aku dimakbulkan aku tolak dengan rasa tak puas hati dan keluhan demi keluhan .... Astaghfirullah .. betapa tak bersyukurnya aku sebagai hambanya .

Sekarang aku rasa aku dah boleh terima kenyataan (aicehh) ... realitinya memang aku takkan ucap sebab aku memang berat mulut and terlalu ego .. tapi kat sini aku still nak kata ~THANKS A LOT ,ABAH . CUZ LARANG SAYA DAN CUBA HALANG SAYA DARI LALAI ..I LOVE U ,ABAH !! <3
Amin Ya Rabb Al Amin...

Friday, 5 April 2013

Pinky 'Ambok'

Assalamualaikum .....

aku kata na post kan gamba 'PINKY AMBOK' aku ..hehe nahhh ..

neh , yang bear kat belakang tuh , bestfriend aku bagi .patut nya dia na bagi kat "pakwe" dia tp tak jadi cz dia kata beli mahal2 but kasi kat orang pakwe , baik bagi kawan .so dia kasi la kat aku .hehehehe
yang neh dengan koleksi angry bird kaka aku .. heheehe .
yang neh saja na tunjuk .kunun bukti aku ta la duk teringat sangat 'Ambok' neh , (kunun tak layan special la hehe ). aku letak kat rak buku n barang2 hiasan .susun comel2 kat sana hehe .(tak bawak tidur oke )
neh dengan bebear besar aku ,yang aku beli guna duit sendiri ..dulu bebear neh aku bawak tidur tapi lama2 aku jadik takut nak bawak tidur sebab besar kemain .hehe .Abah aku salu hadiahkan cerita hantu sebelum aku tidur time aku bawak bebear neh tidur dulu .. sweet kan abah aku ?? wekk .. hOh !!
neh aku na tunjuk pasal 2 benda tambahan tuh .haahaha .gift dari kawan gak , aku memang suka benda kecik2 n cute centu .. dorg memang memahami .. Korang ada ?? hehe . mestilah ada kan ?? saja na wat syok jee..
* Oke cukup wat syok !! orang dah cukup menyampah da tuh hehehehe* oke abai kan ea .

Thursday, 4 April 2013

birthday present ..!! erk ??

Assalamualaikum ....

Hahahahahahaha ..... saja ja nak syok2 share benda neh ,
Actually its a gift , birthday present from someone .. haa jangan nak pikir lain pulak . Bukan lah dari someone 'special' .but daripada seorang kawan yang actually tak pernah bertegur la (not really) .hahaha ..nama yang aku kasi kat dia neh 'Ambok' ..why 'ambok' ?? .Ambok tuh ialah monyet dalam bahasa kedayan .my mummy kedayan so memang aku pggil dia ambok pun ..hee .
Sebenarnya , aku dapat 'Ambok' neh pun macam ta sangka . yelaa . time bezday aku dulu ..(january). *lama punya kes but baru sekarang na citer* tadak sapa pun yang ingat birthday aku bila ,include lah my family ... ~Pernah rasa ? faham macam mana perasaan dia ?~ hmm ..mesti ta pernah kan ? sedih woopp bila orang ta ingat , the whole day aku duk diam . buat2 kunun busy kemas rumah la ,apa la, padahal semua tuh lakonan jee .aku taknak la dorang nampak muka aku yang memang da frust menonggeng tahap daa tuh. aku malas nak kasitau kat dorang . nampak cam terhegeh-hegeh lak kan ??wish birthday ja pun .. orang tadak masa na ingat laa .. tp taleh blah lah .memang aku sedih , atleast dulu kat asrama , ada ja wish tuk aku . malam2 kawan2 datang wish kat aku . tp bila kat rumah , jangan kan kawan2 , gua punya parents pun ta ingat , padahal sejak berbulan- bulan dulu lagi aku ingatkan daa .yg wish kat aku malam tuh just 2 org kawan aku yg memang aku tengah dok mesej .so tape .org ta ingat aku pun rawat la luka di hati sendiri .last2 baru dorang ingat ,itupun sebab aku suruh p beli no.pin untuk upu .huh .
tapi tape la aku ta kesah makan hati sangat .aku dah ada penawar .hehe .'Ambok' neh memang macam kebetulan ke atau memang nasib aku baik ke , aku pun tataw haha .. aku just cakap je kat kawan aku suruh mintak hadiah kat 'someone' tuh .tak sangka yang dia p mintak sungguh . first2 aku memang ta caya last2 aku tanya sendiri , (using facebook) . then dia ngaku .. Alamak . aku malu la pulak .hee (gehegeh) .lagipun 'someone tuuh memang aku tak sangka yang dia akan murah hati nak kasi aku hadiah .yelaa . dengan tak biasa nak beramah mesra ,bertegur sapa(except kalu benda penting) .tapi selalu memang kami tak pernah cakap pun sebab kalu ada pape pun just guna orang tengah . 1. sbab aku memang ta bercakap dengan 'boys'.. (nerdy boys je la) .2.dia pun memang ta bercakap sangat dengan perempuan sebab dia macam anti-perempuan sikit(orang yang cakap). 3. sebab aku pernah mintak tolong dengan dia tp muka memang cam ta rela sungguh .(ganas habeh) 4. tadak kepentingan pun cakap ngan dia .heheehe
berbekalkan kesemua sebab diatas , aku pun berani jela na suruh kawan aku kunun mintak kat dia hadiah birthday ,, sekali kawan aku mintak sungguh .~Woww neh memang malu wehh ~ n tak sangka lak dia pun nak bagi .bila aku chat dengan dia nak kata thanks n nak mintak maaf sebab muka tebal p mintak kat dia ... dia just kata tape . dia ta kesah , sekali sekala belanja kawan . n dia kata kalu nak mintak jela .dia tak kesah , ada rezeki lebih dia on ja .dia taknak berkira sangat dengan kawan2 ...~dia buat aku rasa "wahhhh...baik nya dia neh , even dia pun memang bukan orang yang berharta n jenis cari duit sendiri tapi dia still sanggup nak berkongsi dengan orang lain" ~memang buat aku terharu .. lagipun dia tak sombomg sangat dan tak gatal pun ..(oke aku tau yg aku chatting n accept hadiah dia neh bukan sesuatu perkara yang patut tp tataw kenapa aku still nak jugak terima)
Yelaa ..sebelum neh kalu orang bagi memang aku tak pernah nak ambil atau kalu ambil pun aku just simpan tepi .kalu orang belanja pun memang selalunya kau tak terima atau aku akan gani balik(boys laa) .. hmm tapi actually aku tertanya-2 aku kena pulang kan balik atau tak , hadiah neh pakai duit dia tp kawan aku yang beli ,sebab dia bukan tau pun na beli hadiah tuk perempuan .terpikir la samada patut ke tak patut aku simpan .. kalu simpan takut jadik fitnah ataupun aku bule teringat kat dia , (walaupun aku ta suka kat dia, tp aku minat dengan dia ,n pakej yang dia ada *pandai,baik,tak layan perempuan, n len2*).. memang bule buat perempuan jatuh hati. tu la yang aku takut , tapi dia neh oke jaa .coz dia bukan jenis mengayat ,atau perasan2 .tp aku still tataw la samada salah ka tak , na pulangkan takut gak cz aku yang terhegeh-hegeh mintak ,pastuh bila dia daa kasi aku pulangkan ... nanti dia pulak yang salah paham .hmm ..ntah la . Gua menghadapi masalah beBLURRann yang dasyat !! ..gile ah .hmm .. nanti aku na post gamba 'ambok' na tunjuk kat kamu ea ..hehehehe

Saturday, 30 March 2013

wahhh !!!

Assalamualaikum ....

Gosh ! wahh .. I just done blogwalking and just now I tgok blog kwn .. agak lama la ta nmpak dia update ..( I ada la follow blog lama dia , tataw la pulak rupanya she has another blog kan ? . aku taw pun cuz ari tu dia post blog dia pya link on twitter . Bila buka baru la tawu tu blog baru ) Hmm .baru tu ta la baru sgt juz aku je yg baru tawu . neh link dia ~ http://aeynasshi.blogspot.com/ ~ Aku tataw la selera korang cam na kan . xp kalu kat aku .hmm .aku  puji la blog neh . cz kemas n tersusun .aku tengok pun jeles weh ..
I just thinking , hmm , agak nya kalu aku na copy2 sket blog dia hm jadik apa erk ? bukan la na tiru sebijik just na kemas kan la . yela .tengok la blog aku neh ! huhu .tah pape . serabut . ! aku bukan taw sgt pasai blogging neh suma haha . aku just na SYOK2 ja .haha ( gila kau , habes jujur la neh ) .memang betol pun .aku terpikir na buat blog pun cuz dulu aku search google pstuh nmpak la a lot of background ,layout la , shoutbox la , pastuh mcm2 la . CUTE LAA !! . aku suka bnda cmneh . pstuh kat skola , I'd a chat ngn kawan aku yg memang hantu siber neh . *dia tawu segala mcm pasai komp yg aku sndiri ta penah dgr* dats y I called her , " hantu siber " .dia ckp dia ada blog gak . n I asked her "weh , blog tuh tuk apa ea ? " (seriously time tu aku memang tataw apa itu blog , n how to use it . ta mohong pya ) .. pstuh dia pun citer la serba sket pasai blog neh .. Then , aku jmpak la kwn aku yg ,Owner blog kat atas tu , sembang punya sembang . last2 dia bgtaw aku dia pun ada blog ... wahh !! a little bit surprised . yelaa .. dia pun before cam aku gak , tataw pa sal dunia siber .wat hal senirik ja .. (yg tadak kena mgena nan dunia siber ) .taw2 dia kata dia ada BLOG ..fuyooh !! then , bila aku balek ruma .( 2 years after ,haha ) cuz time neh baru aku dpt lappy senirik ) hahahaha ..baru aku wat blog neh .. ( na lagi jujur , tem aku wat blog neh aku tadak any social network slain dr blog ,even I got my own lappy) .. bukan apa , aku ta reti guna sebenar nya . yelaa budak buta IT ye tak ? .so , tem awal2 dpt this lappy , mg aku ta bukak pun , terletak elok je lam kotak ,(ta diusik) haha ..wifi ada , lappy ada , komputer kotak besar pun ada xp mg ta guna , Then , kwn2 kat skola smbg sal mcm2 crita yg da ta ditayangkan . pastu aku pun jadik cam .. "haa . kamu semua neh tengok kat mana ? mana kluar tv da pun kan ? " pastu dorang kata . "bukak la YOUTUBE" .. aku pun ??? ~apakah ? ~ tanya punya tanya baru la aku tawu serba sikit . (bukan tataw lgsung k .. just ta bukak jaa cuz aku mg ta reti agt .lgpun aku segan kat femly aku .t dorang kata aku over2 lak mntg2 dpt laptop baru) then balik cuti tu (aku duk skOla asrama ) ..dengan penuh hati2 , setelah sekian lama ,aku pun bawak kluar laa lappy tuh ,Macam baru jumpa dunia lak daa ..haha .pastu aku pun mintak la bantuan kaka aku .install bnda2 sptut ya . pastu aku bukak la yutube .. haaa ..the result is , sejak2 tu aku selalu bukak youtube .xp segala bnda lain ta bukak , ta minat tataw pasepa . Facebook la , Myspace la , Friendster la , n apa2 lagi yg lain mg aku tadak , sebab aku ta minat , kat skula aku ta bergaul sangat nan org tmbah2 kaum Adam , mg ta a . pikiran aku mg negative la kalu na cakap pasal social network u semua , cz orang , media , femly , n lain2 mg da sumbat kepala otak aku ngan bnda cerita buruk pasal social network neh . so tanpa bagi pluang kat dorang membela diri ,aku da putuskan dorang neh memang tadak faedah pun malah wat org susah ja . TAPI ..haa , nampak tuh tapi ..~aku ada BLOG haha ... blog neh aku buat just suka2 ja .haha. blog neh pasal aku ja .bukan ada chat nan org ,atau mention tu mention neh .aku hanya perlu gebang apa aku na gebang pastu kalu org sedar, sedar la ,ta sedar tape la .semua tu ta penting ahahahaa .yg penting aku tulis jaa .aku neh bercakap mg aku ta reti .self-esteem aku kurang ,( lemah sebenarnya )tu la buat blog .haha .
tapi tu semua dulu punya kes laa .sekarang aku da ada fecebook .HAHAHAhhahahaha .n tanggapan buruk aku pd dorang pun da berubah .. baru aku sedar , benda neh akan jadik buruk kalu kita pikir kan dia buruk n kita guna dia dengan cara yg ta betul .sekarang neh aku tengok fb neh da macam medan dakwah ! Alhamdullillah .. aku pun banyak renung diri sebab tengok post2 kat situ la , kalu kat twitter pun sama , ada la org yg byk tweet dakwah . aku baca, aku ambil iktibar n aku sebar pada org supaya apa yang aku ambil tu dapat aku share nan org lain jugak kebaikkan dia ,hope so .
tadak kena mengena pun ..saja ja na buh .harap2 aku dan semua muslimah yang lain pun camneh .kan ?

couple islamik ?? ada ke ?


Bolehkah COUPLE ISLAMIK???

Yang "HARAM", tetap "HARAM"

" .. Jom makan babi Islam! .. "

~COUPLE ISLAMIK~

Apa 2?? Jom baca kisah ni..kot2 faham..Kisahnya mengenai 3 org, Syafiq, Safura dan Muhammad. Syafiq dan Safura sama-sama belajar di SAM Bestari. Beberapa lama kemudian, Syafiq jatuh hati pada keayuan Safura. Matanya mengalahkan Zinnirah. Wajahnya berseri-seri dengan cahaya keimanan. Pergh!! Cantik sangatlah jika nak diceritakan. Tetapi, Syafiq cuba tahan. Dia tidak boleh meluahkan perasaan dia pada Safura sebab nanti takut kena tangkap dengan ajk pencegah maksiat sekolah. beberapa tahun berlalu...

Akhirnya, apabila Syafiq berada di Tingkatan 5, dia sudah tidak mampu bertahan. Dia mengatur langkah dan akhirnya, Safura tewas pada pujuk rayunya. Walaubagaimanapun, mereka ini sedar yang mereka orang Islam. Islam tidak membenarkan umatnya ber’couple’. Jadi mereka berpakat yang mereka ini hendak membuat satu revolusi dalam couple.

"COUPLE ISLAMIC"

Asal keluar, pergi tempat terbuka. Tak mainlah tempat gelap-gelap ni. Bukan itu sahaja, Safura kena pakai tudung labuh. Syafiq pula pakai serban dan jubah. Lepas itu mereka keluar bukan membuang masa, keluar bawa Al-Quran. Berhenti di kedai makan, tadarrus lagi.
Jalan pula, mana ada pegang-pegang tangan, mereka ikut cara Nabi Musa. Lelaki di depan, perempuan di belakang. Bila balik rumah, missed call pagi-pagi. Suruh qiamullail. Hah! kan Islamic punya couple tu. Setelah setahun mengamalkan taktik sedemikian, Syafiq ditakdirkan bertemu dengan Muhammad. Ketika itu Syafiq dan Safura sedang bertadarrus di RFC.
Muhammad tiba-tiba datang menghampiri mereka kerana tiada tempat duduk. Bila duduk, Muhammad bertanya,
"Have you married?".
"No.", jawab Safura.
"So, why you sit together with this ajnabi alone here", tanya Muhammad.
"Kami couple, tapi Islamic way" jawab Syafiq.
Muhammad hanya tersenyum mendengar jawapan itu. Muhammad pun memulakan ceritanya.
"Aku ni muallaf. Asal dulu aku kristian. Tinggal kat Singapore. Dulu, aku suka sangat makan babi. Kalau sehari tak makan, pengsan aku. Pernah sekali mak aku terlupa beli babi, aku masuk wad malam tu.
Tetapi, Alhamdulillah, Allah buka pintu hati aku untuk terima hidayah-Nya. Bila aku masuk Islam, aku dapat tahu, dalam Islam tak boleh makan babi. Aduh, pening kepala aku. Macam mana aku nak buat ni??? Seminggu aku masuk hospital lepas masuk Islam. Kalau zaman Rasulullah dulu ada peringkat-peringkat dia. Tapi aku…mana ada. Jadi, time kat hospital tu aku fikir. Akhirnya, aku jumpa satu jalan keluar.
Aku nak Islamkan babi tu. Aku beli seekor anak babi. Dari kecik aku jaga dia. Seekor lalat pun aku tak bagi dekat. Setiap jam aku mandikan dia. Lepas 3 hari, aku bisikkan kat telinga dia dua kalimah syahadah. Lepas tu, tiap-tiap hari aku bagi tazkirah kat babi tu. Asal dia berak aku vacuum terus. Camnilah kehidupan aku dan babi tu buat 2 tahun.
Lepas dua tahun, masa yang ditunggu-tunggu tiba. Masa untuk sembelih babi ni. Tengok-tengok babi ni takde leher. Tapi, lantaklah. Aku tibai je sebab dah 2 tahun tak makan babi ni. Lepas tu, aku pun masak la bakut teh. Tengah-tengah makan, nampak seorang ustaz tengah jalan-jalan. Muka macam lapar je. Aku pun ajak la dia makan. Ustaz!!! jom makan. Babi Islam nih.”

Bila terdengar kisah itu, Syafiq dan Safura pun sedar. Kalau benda itu haram, ia tetap haram. Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas...yg HARAM tetap akan HARAM walau kita cuba apa cara sekalipon untuk mengHALALkannya..peringatan untuk diri ana sendiri terutamanya....wallahualam ;)

P/s : Couple itu Haram..Jauhi Pergaulan bebas..
**just copypaste from SHUJAIE KAMAL**

Friday, 29 March 2013

na luah jap erk ??

Assalamualaikum .......
    aku tataw na story ke ta ? tp simpan sorg bule meledak oo !!

Lalalaaaa~~~ sounds like I tengah hepy kan ?? siap bule nyanyi bagai .. BUT the 'fact' , seriously NOPE !! malah tengah BENGANG tahap kut .!! why ?? ada la sebab dia .na story but ta sanggup la na luahkan .. hanya bule tahan perasaan MARAH yg meluap2 , GERAM yg berTan2 , SAKIT HATI yg ta mampu ditahan , huhhh !! naseb baik masih ada iman . INSHAA ALLAH ..masih ada akal fikiran na bezakan baik buruk , n kesan kalu ta bersabar .. So , aku hanya bule tahan diri dari marah , mengamuk , memberontak , maMaki Hamun , menDoa yg bukan2 .... huh !! jangan , jangan wat pasai erra oii !! istighfar byk2 !!
Haiiiiilaaaaaaaaaaaa ..~~~ kalu la aku ada kuasa maybe tanpa berfikir panjang , aku akan ubah naseb aku jadik orang yg hepy2 jewp .. No need to worry , No pressure ,No sad sad , never crying (except bnda hepy2) . Jiwa aman , tenteram , damai , haa  .. semua skali la .~~ BUT~~ hmm .(tgok ! aku tmbah but kat sini ) .. itu mkna nya .aku ta nak suma power yg bule ubah naseb aku ... sebenarnya aku na je .(gigit jari) ..yela . sapa yg ta nak kan .?? hidup bahagia kut ! forever after tuh .. hahaha ..hm xp deadly serious , aku memang ta nak .. SEBABnya ?? sebab kalu aku ubah naseb aku jadi hepy2 without worries .hmm .agaknya korang bule bayang kan kut aku akan jadik apa .. kalu korang tataw gak meh ceq na abaq mai ! for sure la aku akan lupa diri , ta bersyukur , the worst thing , maybe aku akan makin jauh nan Allah ... Hmm . da lumrah manusia zaman laa .. asal susah je baru cari Allah .ye dak ? dats y la aku t nak . Allah pilih aku tuk ujian neh ..na tengok sejauh mna aku leh sabar n berusaha .. ~NgapNgapNgap ~..... (gigit keyboard) ..aku ta kuat .okee .bukan ta kuat tapi aku ta nak berusaha na betol kan apa yg aku hadapi .. aku just ikut flow jee .. aku ta membantah even dalam hati mg aku rasa na memberontak je .. tp ye .susah weh .. aku duk diam2 . menagmuk lam hati . tp na luah mg ta .. oke ! bukan aku ta pernah try na betolkan . I'd tried but dorang ta penah peduli oke ! Korang kata aku cepat mengalah ? oke ! memang betol pun aku mengalah .. tp aku bukan mengalah without trying oke ! aku da try xp ta jadik pa .. seap dilabel Ustazah Muslimah ..helloo ! aku bukan Ustazah Muslimah .. (kalu betoi pu apa salah nye ,ye dak ?) aku juz na tegur ja .. kalu kamu pikir balek guna pikiran yg waras , aku yakin 100% yg kamu pun setuju gak apa yg aku tegur kan ? tp kamu ta nak terima cz benda neh halang kamu dr wat apa yg kamu da besa wat . kan ?? memang susah na berubah xp kalu tuk kebaikan diri sendiri tape kut !! siap untung kat kamu semua lg .. aku ta dapat apa2 pun kalu kamu terima apa yg aku tegur .yelaa . dapat pahala ! xp kalu pahala tuh kira bonus ja .bnda ta nmpak .n bukan kamu pun yg bagi kat aku .Allah yg bg .. xp keuntungan nyata for sure la kamu yg dapat kan ? aku janji aku ta kan ugkit lgsung n mntak share kalu kamu na terima teguran aku . sebesar kuman pun ta .!u have my promise .
Aku harap sgt aku akan terus kuat .Mengalah n kalah bukan sifat aku .. tapi kalu da smpai aku pun taleh na bersuara tuh mg kalah terduduk laa woii .!! k fine .. ~ bersuara aka tegur ta jalan I move onto next plan , PLAN B .. aku ubah diri aku .. oke seriously tem na buat continue plan neh , mg aku rasa cam ta mmpu  .But Alhamdullillah ..bad feeling came only at first ..pastuh aku cekal kan hati ,n kuat kan semangat gak .. lgpun perubahan tuh mguntungkan aku gak . So , I buang jaoh2 semua Negative thinking tuh .n I've change it , ganti ngan Positive thinking . ! Gila kau ! berat kut keputusan neh xp tape I've faith on it . Besides , orang kata fikir utk untung keuntungan myeluruh n keuntungan jangka masa panjang kan ? so aku terus kan jgak plan B aku neh .
   berbekalkan quote neh aku pun mguatkan kan smangat heee ...

Sememangnya sudah ku duga ! perubahan yg aku wat jadikan org terkejut BEROK .. first aku mcm ,hmm .lemah sngt gak a .xp tape .benda baik ! aku teruskan .. Sabar erra ,sabar !( korg tertanya2 ea apa yg aku buat ?) hm actually .aku stat tutup aurat !mungkin setengah Org cam ta caya kan ? n myb ada yg kata .. "hai pic atas tuh tdung labuh bagai xp baru na tutup aurat ? WTH !" or myb ada kata " kunun skola agama tp apa yg dia blaja tataw " ..terserah korg na kata ap .memang aku taw pun aku khilaf sebelum neh ! terAmat2 lah khilaf nye .. kalu korg standing on my psition , dgn femly yg tah pape , pikir dunia je .korg akan paham .Aku ta salah kan korg .. oke enough with that .!before aku ta tutup aurat pun kalu takat kat taman aku ja .skrg neh bila aku kluar rumah pun pakai tudung , mg jdik a big shock la tuk dorg .. xp aku wt ta paham je .aku snyap ta kata pa .
hmm .. Alhamdullillah last2 dorang da dapat terima .(perubahan aku je oke bukan apa yg aku tegur tuh ) xp ada la kdg2 dorg kata kat aku "eeii ..takat na kuar depan ruma tapayah la na bajet alim na pakai tudung bagai " ..aku juz silent kan mulut aku . sabar ja ..xp main problem skrg apa yg aku na tegur ta menjadi .dorang still wat DUNNO lg .. bukan ta paham xp juz tamo paham .msing2 snyap ..haiyoo !! rasa na mgalah je woiyh !! .. so aku byk kan prays n mntak tabahkan ati n kuat kan smgt !!! dupdupdup !! bila aku masih kuat , aku try but bila da lemah , Aiyoo .. sory to say la . skrg aku maseh care xp bila da ta larat mg hmm ..aku wat ta peduli la . jgn cari aku masa tuh cz aku ta nak masuk cmpur daaa ..ADIOS AMIGOS
 i hope so ^_^

Tuesday, 26 March 2013

ada ka patut ?? ..

Assalamualaikum ...

heeee .... kalu ckp pasal isu __tet____ ~ memang ta kan penah abeh ..isu sensitif lak tuh  .. kadang2 aku pun tertekan ngan benda neh .. yela .. org yg terlibat dgn isu neh , semua org tawu yg dorg neh terpelajar . blaja tinggi2 . hujah sana sini , sukar na disgkal . mulut pedas2 ,ilmu tggi melangit , xp the facts .. ____tet_______ .. dorg neh pemikiran ,menang kat budak 10 tahun lg kut .. hee .. agak bengang laa .!! xp tape aku sabar kan lg ..kita ikut corak permainan dorg .. BUT ?????? _____tet_________ . Sampai bila ceq na tahan , kalu tya .org akan kata , BERSABAR .. ellooo ..smpai bila .tgok youtube , tgok news , papers . google kan ..fb , twitter , mcm2 lg oke !! semua salu ulang topik yg sama . PO_______K .. Apakah ?? well .salu ditekan kan .. "kita semua kena bersatu . 1 malaysia " ceh konon ta sudah .. Buktinya mna ?? tang mana ampa dok bersatu ngat tuh ?? mai abaq tgok .. 1 agama but ta bersatu pun ... SEMBANG je lebeh ... gado sana sini , fitnah sana sini .. buruk sana sini .. Haaa elok sgt la tuh ..bgsa sendiri terjejas xp bgsa lain bersorak kesukaan ..padahal atas tiang yg sama . AGAMA ISLAM ..persaudaraan terjejas , SETAn jerit seronok .. yee . bangga la korg !!! bngga la sgt .~~~~ eehh .sedeh woop .tgok bgsa yg seagama cmneh . apa la na jadik ..?

aku sebelum neh aku bule jadik penonton jaa .but mai kat satu situation neh mg aku susah na tolak ansur bro !! sjujur yg sebetul betul jujurnya .. aku neh mg kurang sebenarnya lam pgetahuan agama .. baru na mrangkak lg ..femly aku bukan jenis na tekan kan sgt psal agama kat anak2 .. bukan na bukak pekung but aku na bgtawu yg still ada manusia yg sgt terganggu ngn masalah _____tet_________ neh .. yelaa .. aku neh niat na la jugak berHiJRAH dari mrangkak kpd berjalan kalu buleh na berlari lam hal2 agama neh .. aku tanak jadik Islam skdar pd nma pdhl kayu ,tataw paa. aku baru cadang na blaja ngaji balek ..yelaa ..aku mrgkak lg kut bab ngaji neh ..malu la kat kwn2 gak ,plus org lain sma ..plus malu gak jdik Islam xp bebal tataw papa ..
PROBLEM skrg ...!!!!!!! abah aku nan ustz tuh cabang lain2 .. ustz tuh ta suka parti yg abah aku pegang n abah aku pun sama .. semua sbab PO__________K .!! apa neh ?? susah laa .. perlu ka semua neh ..!! elloooo pakcik2 skalian !! ampa tuh da tua daa .da berumur .!! ta kan benda mudah gini pun na suh budak 10 tahun ajar kut .. kata masing2 matang daa but yg aku nmpak EGO !! dok rasa diri tuh pegang benda betoi smpai bnda salah pun diperbetoi kan ..  FED UP tawu ..duduk 1 taman xp bertegur pun tanak ..eii ..GERAM oii ..  aku rasa cm na skola kan balek ja dorg semua neh .. akai taruk kaki .. sama 2-2 pun ..1 agama xp tah papa ..weh kalu korg agak2 sndiri laa  .  Allah n Nabi Muhammad SAW bgga sgat ka tgok korg cmneh .. aku ta penah sbelah sapa2 ..bab aku rasa msing2 ada bnda yg dorg perjuang kan xp ada benda dorg abaikan ..hmm kesannya .. Org2 cm aku yg kt tengah2 neh yg terkapai2 ..ta patut betoi laa ..ckp sal bnda neh mg ta kan penah sudah ..aku arap benda neh ta berlanjutan .. AMIN ...
*DI SINI SAYA INGIN MENYERU AGAR SEMUA RAKYAT DAN UMAT ISLAM SALING 'BERSATU' DAN BERPEGANG PADA AL-QURAN DAN AL-SUNNAH .. INSHAA ALLAH KITA SELAMAT DAN TAMADUN ISLAM AKAN BANGKIT MENJADI KUAT SEMULA .INSHAA ALLAH*

Saturday, 16 March 2013

jumpak balek ..

Assalamualaikum...

eloo ..mOshi moshi .. haha ..somethg happened today .. Guess what ?? hmhm .. aku jumpak balk kwn-2 lama .. kwn tem skolah rendah dulu kot ..!! korg ada ?? haha .. yelaa ..korg pun ada ..xp aku juz na share-2 citer aku jea .. nway thanks a lot kat Ummu la .seb bek dya ajak aku p skolah rendah tuk Kem Bestari Solat tuk drjh 1 n 2 xd ..

Xp kalu na byg kan laa ,sebelom neh aku ta penah pun byg kan aku akan terlibat lam ha-2 kebajikan cmneh ..bukan apa .bab aku neh dlu bapak pya nakal laa .. abeh gru besar ,cegu disiplin cegu-2 bdk-2 pakat ramai-2 kenai aku ..WHY ??.. ada la mcm-2 mslah aku wat ..smpai kena msok bilik kaunsling berkali-2 laa ..kes gado jgn kata laa ..smpai budak laki yg takot kat aku even dorg agkut bdk drjh 4 ,5 n 6 skali na mai serang aku yg sorg ..hm ..haha ..sbb tuh la aku cam ta caya yg aku akan dtg balek skola tuh tuk wat kem-2 cmneh ..hm.
Back to the main story .. haha ..aku mg ganaeh but xd bila jmpak balek kwn-2 lama terKELU beb lidah aku ..ta mampu na bersuara ... haha even kat budak pompuan pun .. org len myb kat laki je xp aku kat pompuan pun sama haha.. ..Well kena paham la situation aku ..aku dlu mna na smbg sgt ngn dorg ..mg aku budak prob xp aku ta smbg sgt walaupun budak klas aku ..smbg la jgak xp aku lebeh suka wat hal nirik ..hm FYI ,, dulu kat skola tuh aku neh budak baru .baru stahun ..msok tem drjh 5 ujung-2 .n drjh 6 je..mna na dan ramah tamah nan depa .. haha ..xp serious la ..jmpak xd bapak a terkejut .muka matured-2 kot ..mg aku sunyi a..gelak je aku leh buat ..dorg even lama ta jmpk tape gk a.. da besa daa .n salu contact ... tgai pun dekat jaa ..neh aku neh da la jaoh . ta geng plak tuh ..haiyoo ..

lama ta jmpak ta bermkna bukan kwn lg haha ..Xp apa-2 pun syok je jmpak dorg ..spoting je .. walau aku ta ckp sgt dorg usaha gak smbg nan aku supaya aku ta rasa terasing (hat laki laa ,hat pompuan tuh malu 2 3 mnt jaa pstuh kluaq da taring aku) haha ..n aku enjoy jaa xd .ta rasa malu da n ta rasa terasing .. walau ta smbg ngat xp aku steady jaa .bule join depa (aku snyap sbb aku mg ta bapa na smbg nan laki oke .hya org yg aku snirik p baik ja aku smbg .hat len ta a ) ..bukan sbb apa .aku nan bdk laki mg cmtuh ..ta bapa na msok ngt ..kalu nan laki neh mta aku cepat na mjeling .. n rsa benci (tataw pasepa ..tabiat kot) haha ..xp aku rugi 1 jaa .aku taleh na amek gmba sbb ncet aku tadak kmera ...ncet aku rosak so aku pakai ncet abah je ..pnjam sat . ~ hayat phone nan aku mg ta lama ..tahan bape bulan je .kdg-2 sbulan pun ta than ~ hee ..so ..yg tuh la yg rugi ...
Hm.. budak-2 yg aku ajar xd ..perghh kaw ~~ nakal gila aeh ..drjah 1 kelas last ..hm taleh na wat pa ..cegu sendiri da kata ..klas tuh mmg cam tuh ..byg kan laa .dorg bule lari dari aku ..men nyorok-2 dkat taman n blkg skola .. ~skola tuh besar weh ..bule gile aku~ ..haha .seb bek klas tuh aku jaga nan kwn aku ..patotnya kami kena jaga 1 klas sorg ..xp tuk klas tuh kira excuse laa ..bkn sbb apa ..kami 10 org fasi .... klas ada 8 ..so ada yg klas 2org jagaa ..antaranya klas aku laa ..aku jaga nan kwn aku ..Farhana ..jga 2 org pun ta ckup weh ..bdk ta ramai xp nakal nya mcm ada 50 org haiilaaa ..haha ..
But aku tetap sronok ..n aku skrg tgh ajar kawad lak tuk bdk skolah tuh ..haha .**SMILE :)**

Saturday, 9 March 2013

aUrat peREmpUan meNurUt ISLAM ..

Assalamualaikum ....

new topik tuk ari neh ..bout aurat ..surely ramai yg ta bape na jelas kan ??? ... oke la myb ramai gak yg tawu but ramai yg "buat-buat" ta tawu rite ?? ta pun korg tamo amek tawu .. fOr sure a ...camna aku tawu ?? oke jujurlah .. aku pun salah sOrg actually dri kategori tuh ..hmhm ..xp stiap org need perubahan rite ?? so sama-2 la kita perbetul diri erk ...

Aurat diambil dari perkataan Arab 'Aurah' yang bererti keaiban. Manakala dalam istilah feqah pula aurat diertikan sebagai bahagian tubuh badan seseorang yang wajib ditutup atau dilindungi dari pandangan.

PERINTAH MENUTUP AURAT
Perintah menutup aurat telah difirmankan oleh allah s.w.t dalam surah al-ahzab ayat 33 yang bermaksud :
"Dan hendaklah kamu tetap diam di rumah kamu serta janganlah kamu mendedahkan diri seperti yang dilakukan oleh orang-orang jahiliyah zaman dahulu, dan dirikanlah sembahyang serta berikanlah zakat, dan taatilah kamu kepada allah dan rasulnya. Sesungguhnya allah (perintah kamu dengan semuanya itu) hanyalah kerana hendak menghapuskan perkara-perkara yang mencemarkan dari kamu wahai "Ahlu Bait", dan hendak membersihkan kamu sebersih-bersihnya (dari segala perkara yang keji).
Dari penerangan ayat di atas, jelaslah kepada kita bahawa hukum menutup aurat adalah wajib sebagaimana wajibnya perintah mengerjakan sembahyang,berzakat dan perintah-perintah yang lainnya.

ASAS AURAT

Islam telah menggariskan batasan aurat pada lelaki dan wanita.Aurat asas pada lelaki adalah menutup antara pusat dan lutut. Manakala aurat wanita pula adalah menutup seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan.
Aurat lelaki pada bila-bila masa dan apabila bersama-sama sesiapa pun adalah sama iaitu antara pusat dan lutut. Tetapi bagi wanita terdapat perbezaan dalam beberapa keadaan antaranya :
1. Aurat Ketika Sembahyang
Aurat wanita ketika sembahyang adalah menutup seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan.
2. Aurat Ketika Sendirian
Aurat wanita ketika mereka bersendirian adalah bahagian anggota pusat dan lutut. Ini bererti bahagian tubuh yang tidak boleh dilihat antara pusat dan lutut.
3. Aurat Ketika Bersama Mahram
Pada asasnya aurat seseorang wanita dengan mahramnya adalah antara pusat dan lutut. Walau pun begitu wanita dituntut agar menutup mana-mana bahagian tubuh badan yang boleh menaikkan syahwat lelaki walaupun mahram sendiri.
Perkara ini dilakukan bagi menjaga adab dan tatsusila wanita terutana dalam menjaga kehormatan agar perkara-perkara sumbang yang tidak diingini tidak akan berlaku.
Oleh itu, pakaian yang labuh dan menutup tubuh badan dapat menutup syahwat lelaki. Pakaian yang digalakkan walaupun semasa bersama mahram adalah pakaian yang lengkap dan labuh.
Syarak telah menggariskan golongan yang dianggap sebagai mahram kepada seseorang wanita iaitu :
1.Suami
2.Ayah,termasuk datuk belah ibu dan bapa
3.Ayah mertua
4.Anak-anak lelaki termasuk cucu sama ada dari anak lelaki atau perempuan
5. Anak-anak suami
Dalam perkara ini islam mengharuskan isteri bergaul dengan anak suami kerana wanita tersebut telah dianggap dan berperanan sebagai ibu kepada anak-anak suaminya.
6. Saudara lelaki kandung atau seibu atau sebapa
7. Anak saudara lelaki kerana mereka ini tidak boleh dinikahi selama-lamanya
8. Anak saudara dari saudara perempuan
9. Sesama wanita sama ada kaitan keturunan atau seagama
10. Hamba sahaya
11. Pelayan yang tidak ada nafsu syahwat
12. Anak-anak kecil yang belum mempunyai syahwat terhadap wanita. Walau pun begitu, bagi kanak-kanak yang telah mempunyai syahwat tetapi belum baligh, wanita dilarang menampakkan aurat terhadap mereka.
Al-quran dengan jelas menerangkan perkara ini dalam surah An-Nur ayat 31 yang bermaksud :
" Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya, dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mertua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan, dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka, dan bertaubatlah kamu sekalian kepada allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya".

Imam Syafie berpendapat perhiasan yang dimaksudkan dalam ayat diatas terbahagi kepada dua makna iaitu:
1. Perhiasan yang bersifat semulajadi seperti muka,pipi,mulut,mata,bibir,hidung,kaki,betis,peha dan lain-lain anggota.
2. Perhiasan seperti pakaian,alat-alat solek,cincin,rantai leher, gelang kaki dan sebagainya.
Oleh itu, umat islam digalakkan mengawal diri agar tidak melanggar batasan-batasan yang telah digariskan oleh islam terutamanya dalam soal perhiasan dan berpakaian.
4.Aurat Ketika Di Hadapan Lelaki Bukan Mahram
Kewajipan menutup aurat dihadapan lelaki bukan mahram adalah amat penting dan perlu dilaksanakan oleh setiap wanita, bagi mengelak berlaku perkara yang tidak diingini seperti rogol dan sebagainya.
Perkara ini terjadi disebabkan memuncaknya nafsu para lelaki akibat dari penglihatan terhadap wanita yang memakai pakaian yang tidak senonoh dan mendedahkan sebahagian tubuh badan mereka.
Wanita yang bersuami pula, dengan terlaksanakan kewajipan ini, akan dapat membantu suami, yang mana dosa seorang isteri yang membuka aurat akan ditanggung oleh suami.
Oleh itu, wanita-wanita perlulah memahami batas-batas aurat ketika berhadapan dengan orang-orang yang tertentu dalam keadaan yang berbeza-beza.
5. Aurat Ketika Di Hadapan Wanita Kafir
Aurat wanita apabila berhadapan atau bergaul dengan wanita bukan islam adalah tutup keseluruhan tubuh badan kecuali muka dan tapak tangan.
Rasulullah s.a.w bersabda dalam sebuah hadis yang bermaksud : Abdullah bin Abbas ada menyatakan, Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang maksudnya : " Tidak halal kaum wanita islam itu dilihat oleh kaum Yahudi dan Nasrani".
6. Aurat Ketika Bersama Suami
Apabila seorang isteri bersama-sama dengan suaminya di tempat yang terlindung dari pandangan orang lain, maka islam telah memberi kelonggaran dengan tiada membataskan aurat pada suaminya.
Ini bererti suami dan isteri tiada sebarang batasan aurat terhadap mereka berdua. Isteri boleh mendedahkan seluruh anggota badannya bila berhadapan dengan suaminya.
Mu'awiyah bin Haidah mengatakan : "Aku pernah bertanya : Ya rasulullah , bagaimanakah aurat kami, apakah boleh dilihat oleh orang lain?". Baginda menjawab :"Jagalah auratmu kecuali terhadap isterimu atau hamba abdi milikmu". Aku bertanya lagi :" Ya rasulullah , bagaimanakah kalau ramai orang mandi bercampur-baur di satu tempat? " Baginda menjawab : "Berusahalah seboleh mungkin agar engkau tidak melihat auratmu". Aku masih bertanya lagi: " Ya rasulullah, bagaimanakah kalau orang mandi sendirian?" Baginda menjawab : " Seharuslah ia lebih malu kepada allah daripada malu kepada orang lain". (Hadis Riwayat Imam Ahmad dan Abu Daud)

PAKAIAN DALAM ISLAM

Dalam membicarakan soal pakaian wanita, islam tidak menetapkan pakaian tertentu tetapi wanita islam perlu mengikuti garis panduan syarak seperti berikut:

i. Pakaian itu hendaklah menutup aurat

ii. Pakaian itu hendaklah longgar, tidak sempit atau ketat hingga menampakkan susuk tubuh badan.

Usamah bin Zaid pernah menceritakan bahawa rasulullah s.a.w telah menerima hadiah sejenis kain Qibtiah yang kurang tebal daripada seorang yang bernama Dahiyah Al-Albi dan rasulullah s.a.w pula menghadiahkan kain tersebut kepada beliau (Usamah bin Zaid) , untuk dibuat pakaian tetapi Usamah memberikan kepada isterinya.

Suatu hari rasulullah s.a.w bertanyakan Usamah : "Kenapa engkau tidak memakai kain Qibtiah itu?" Usamah menjawab :" Saya telah berikan kepada isteri saya". Lalu rasulullah s.a.w bersabda kepada Usamah :" Suruhlah isterimu mengalaskan kain tersebut dengan kain yang lain di bawahnya, kerana aku bimbang jika kain Qibtiah itu tidak digalas, maka akan kelihatanlah besar kecil tulang-tulang badan isterimu (bentuk tubuh badan isterimu)".

iii. Pakaian itu diperbuat daripada kain yang agak tebal, tidak nipis atau jarang yang boleh menampakkan bayangan tubuh badan.

Selain daripada itu, pakaian wanita hendaklah dibuat dari kain yang tidak terlalu licin dan lembut hingga melekat di tubuh dan membayangkan kulit pemakainya. Pakaian yang dibuat daripada kain-kain tersebut boleh mempamerkan rupa bentuk anggota badan wanita yang boleh mengghairahkan lelaki yang memandangnya.

iv. Pakaian itu tidak berbentuk hiasan yang boleh menarik perhatian orang melihatnya.

v. Pakaian itu tidak menyerupai pakaian lelaki.

Abu Hurairah r.a telah meriwayatkan bahawa rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: "Sesiapa jua wanita yang memakai minyak wangi kemudian melintasi khalayak ramai dengan tujuan dihidu bau yang dipakainya, maka dia dikira berzina".

vii. Pakaian itu tidak menyerupai pakaian orang-orang kafir atau musyrik.

Dengan memakai pakaian yang menutup aurat, seseorang wanita telah menunjukkan harga diri sebenar seorang wanita dan sekaligus menghindari perbuatan tidak senonoh di kalangan para lelaki terhadap wanita.

Wanita yang menutup aurat dan berpegang teguh dengan ajaran islam akan mendapat keredhaan allah s.w.t dan lelaki akan memandang mereka dengan pebuh rasa hormat dan memberi penghormatan yang tinggi bersesuaian dengan sifat mereka yang pemalu dan bersopan santun.

But ,, ramai gak yg salu tya sal aurat antara perempuan Muslim n non-Muslim ... yg neh aku pun ta jelas cz dlu aku pun tataw ..slama neh aku egt tape ..kira mcm aurat perempuan nan perempuan je ..tadak beza cz sama-2 prempuan ... pstuh bila ada persoalkan kat aku so aku pun tergerak aty na .taw ..so .. usaha aku ialah = aku tya ustaz ,aku google kan ..n tya org yg lebih tawu ..xp aku ta rujuk lg laa buku-2 yg berkitan sbb aku tadak buku-2 tuh ..but nnt aku rujuk pstuh aku gtaw len oke ?? ..xp takat neh aku na tnjuk yg aku dapat luu ..yg neh aku amek kat JAKIM .. 


Terdapat dua pendapat berkaitan permasalahan ini :
1) Harus bagi wanita bukan Islam melihat anggota wanita Islam yang terdedah pada kebiasaannya ketika menjalankan pekerjaan. Yang dikehendaki dengan anggota yang terdedah diwaktu menjalankan pekerjaan ialah kepala,tengkok/leher, lengan dan hujung betis.dan haram baginya melihat anggota-anggota yang lain dari yang tersebut.

2) Harus bagi wanita bukan Islam melihat aurat wanita kecuali anggota diantara pusat dan lutut memandangkan kepada mereka sama-sama wanita.

Pendapat pertama adalah muktamad, namun demikian memandangkan keadaan pergaulan wanita yang berlainan agama begitu meluas di sekolah-sekolah, di pusat-pusat pengajian tinggi,di asrama, di tempat bekerja dan lain-lain, maka pendapat kedua itu ada kesesuaian dengan keadaan.


so ..Sama-2 la kita perbetul diri kita jum ... berubah sikit-2 tape ..kita slow-2 laa ..but tamo ta berubah lgsung ..jum-2



PIKIR2KAN LAH.........

kita ni rase suka je kat seseorg 2
and si DIA 2 ade respond yg bek trus je ajak couple...
xkira la kita cinta o x..agak2...2 cinta ke?

bila dah couple...
mula la nk pegang tgn la
bila jalan and pegang yang bkn2
bila xberjalan pas 2 mula la buat maksiat..
tiba2 kluar berita bayi kena buang...
2 yg org jmpa, yg orang xjmpa?
tah bape byk tah lagi...

couple sbb suka,handsem,cute,cantik...
konon cinta pandang pertama la
tapi bila kena kongkong mula la nk brangin
pas 2 putus xpk lak pe yg da korg wat mase couple dulu
laki hilang teruna, pompuan hilang dara...

laki nye alasan expert sgt...
bnyak tgk cite bkn2
bace buku bkn2
cerita kawan2
tp "sumpah sayang abg xpenah buat"

pompuanye alasan hilang dara..

1. kene rogol..
"asal xreport?"takut malu family...
tp sebenar nye buat dgn rela hati...2 yg xgtau family...

2. dulu kuat bersukan
tanye sukan ape..
jawab yg biasa2tanye sampai peringkat ape..sekolah je..
tgk sijil..upenye stakat men cgkak je.
.xkan dok lama2 pun ilang dara..

hermmm...itu la realiti sekarang ni...
xkira la laki o pompuan smua ade kepentingan sendiri
nafsu di ikuti..iman ditolak tepi..
bagi pendapat aku...even kita ni suka sgt kat seseorg,
n si DIA 2 ade respond yg suka kat kita...
xya la ajak couple...lom tntu kita ni ade rase cinta kat si DIA 2
and si DIA 2 pun same...
bek kawan je la kankenal hati budi masing..
bila da btol2 suka...tunang o kawen je la kan...