мɛн яαмαι2 мɛн,,ʝʋм ʋƨнα вℓσɢ ƨαια

Thursday, 7 March 2013

pOt0ng kuKu ikUt suNnaH NABI SAW..

Assalamualaikum ....

hm ..oke ..rightio . tuk post kali neh aku na share s0methg yg berguna la pulak n yg aku baru tawu .. apakah ?? hm ..neh na share neh ..but kalu korg go0gle korg jumpak la jgak .. tp aku ta kira .. aku na jugak post sal bnda neh ..
hm .. oke ..hat neh slpas aku google-2 kan ,(actually tuk pengetahuan aku sndiri) aku pun dapat tawu bnda neh ..**SUNNAH NABI TIME NA KERAT KUKU**




yg neh lak hari-2 yg patut or ta tuk potong kuku .... meh la sama-2 kita berAmal 

.Hari Sabtu : Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.

* Hari Ahad : Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan.

* Hari Isnin : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat.

* Hari Selasa : Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit.

* Hari Rabu : Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.

* Hari Khamis : Nescaya keluar daripadanya gila danmasuk kepadanya sembuh dari penyakit.

* Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala...

Meh la kita sama-2 beramal ngn benda baik neh ..BUT ada sumber yg aku bca kata hadis neh hadis dhoif
yg neh bukti yg kata hadis dhoif

Assalamualaikum Semua...!!

1. Hadis Memotong kuku mengikut susunan adalah dhaif/palsu. 

2. Apa yg thabit/sahih adalah memulakan dengan tangan kanan atau kaki kanan berdasarkan hadith Aisyah yg menceritakan Nabi SAW sentiasa mendahului perbuatan dgn tangan kanan, termasuk menyikat rambut.

Aisyah Ummul Mukminin beliau mengatakan,"Nabi SAW suka mendahulukan yang kanan ketika bersuci, menyikat rambut dan memakai sandal." (HR. Bukhari dan Muslim)
ISLAM mengutamakan kebersihan untuk ummatnya. Maka memadai dengan apa yg diajarkan oleh Rasulullah SAW berkenaan kebersihan berdasarkan hadis soheh, tidak perlu menjadikan hadis dhaif sebagai hujjah untuk kita beribadah.


**xp hadis dhoif bule kita na beramal .. ta caye ce try go0glekan or cari pasal hadis dhoif ...lgpun dya tetap stat ngan kanan right .. kita ikut diri kita ..rasa yakin amalkan ..kalu ta stat ngn kanan je da memadai ..but kalu aku ada salah meh la rajen-2 tegur .aku pun manusia biasa ..ta lari dari mlakukan kesilapan ....**SMILE


No comments:

Post a Comment

PIKIR2KAN LAH.........

kita ni rase suka je kat seseorg 2
and si DIA 2 ade respond yg bek trus je ajak couple...
xkira la kita cinta o x..agak2...2 cinta ke?

bila dah couple...
mula la nk pegang tgn la
bila jalan and pegang yang bkn2
bila xberjalan pas 2 mula la buat maksiat..
tiba2 kluar berita bayi kena buang...
2 yg org jmpa, yg orang xjmpa?
tah bape byk tah lagi...

couple sbb suka,handsem,cute,cantik...
konon cinta pandang pertama la
tapi bila kena kongkong mula la nk brangin
pas 2 putus xpk lak pe yg da korg wat mase couple dulu
laki hilang teruna, pompuan hilang dara...

laki nye alasan expert sgt...
bnyak tgk cite bkn2
bace buku bkn2
cerita kawan2
tp "sumpah sayang abg xpenah buat"

pompuanye alasan hilang dara..

1. kene rogol..
"asal xreport?"takut malu family...
tp sebenar nye buat dgn rela hati...2 yg xgtau family...

2. dulu kuat bersukan
tanye sukan ape..
jawab yg biasa2tanye sampai peringkat ape..sekolah je..
tgk sijil..upenye stakat men cgkak je.
.xkan dok lama2 pun ilang dara..

hermmm...itu la realiti sekarang ni...
xkira la laki o pompuan smua ade kepentingan sendiri
nafsu di ikuti..iman ditolak tepi..
bagi pendapat aku...even kita ni suka sgt kat seseorg,
n si DIA 2 ade respond yg suka kat kita...
xya la ajak couple...lom tntu kita ni ade rase cinta kat si DIA 2
and si DIA 2 pun same...
bek kawan je la kankenal hati budi masing..
bila da btol2 suka...tunang o kawen je la kan...