мɛн яαмαι2 мɛн,,ʝʋм ʋƨнα вℓσɢ ƨαια

Saturday, 30 March 2013

wahhh !!!

Assalamualaikum ....

Gosh ! wahh .. I just done blogwalking and just now I tgok blog kwn .. agak lama la ta nmpak dia update ..( I ada la follow blog lama dia , tataw la pulak rupanya she has another blog kan ? . aku taw pun cuz ari tu dia post blog dia pya link on twitter . Bila buka baru la tawu tu blog baru ) Hmm .baru tu ta la baru sgt juz aku je yg baru tawu . neh link dia ~ http://aeynasshi.blogspot.com/ ~ Aku tataw la selera korang cam na kan . xp kalu kat aku .hmm .aku  puji la blog neh . cz kemas n tersusun .aku tengok pun jeles weh ..
I just thinking , hmm , agak nya kalu aku na copy2 sket blog dia hm jadik apa erk ? bukan la na tiru sebijik just na kemas kan la . yela .tengok la blog aku neh ! huhu .tah pape . serabut . ! aku bukan taw sgt pasai blogging neh suma haha . aku just na SYOK2 ja .haha ( gila kau , habes jujur la neh ) .memang betol pun .aku terpikir na buat blog pun cuz dulu aku search google pstuh nmpak la a lot of background ,layout la , shoutbox la , pastuh mcm2 la . CUTE LAA !! . aku suka bnda cmneh . pstuh kat skola , I'd a chat ngn kawan aku yg memang hantu siber neh . *dia tawu segala mcm pasai komp yg aku sndiri ta penah dgr* dats y I called her , " hantu siber " .dia ckp dia ada blog gak . n I asked her "weh , blog tuh tuk apa ea ? " (seriously time tu aku memang tataw apa itu blog , n how to use it . ta mohong pya ) .. pstuh dia pun citer la serba sket pasai blog neh .. Then , aku jmpak la kwn aku yg ,Owner blog kat atas tu , sembang punya sembang . last2 dia bgtaw aku dia pun ada blog ... wahh !! a little bit surprised . yelaa .. dia pun before cam aku gak , tataw pa sal dunia siber .wat hal senirik ja .. (yg tadak kena mgena nan dunia siber ) .taw2 dia kata dia ada BLOG ..fuyooh !! then , bila aku balek ruma .( 2 years after ,haha ) cuz time neh baru aku dpt lappy senirik ) hahahaha ..baru aku wat blog neh .. ( na lagi jujur , tem aku wat blog neh aku tadak any social network slain dr blog ,even I got my own lappy) .. bukan apa , aku ta reti guna sebenar nya . yelaa budak buta IT ye tak ? .so , tem awal2 dpt this lappy , mg aku ta bukak pun , terletak elok je lam kotak ,(ta diusik) haha ..wifi ada , lappy ada , komputer kotak besar pun ada xp mg ta guna , Then , kwn2 kat skola smbg sal mcm2 crita yg da ta ditayangkan . pastu aku pun jadik cam .. "haa . kamu semua neh tengok kat mana ? mana kluar tv da pun kan ? " pastu dorang kata . "bukak la YOUTUBE" .. aku pun ??? ~apakah ? ~ tanya punya tanya baru la aku tawu serba sikit . (bukan tataw lgsung k .. just ta bukak jaa cuz aku mg ta reti agt .lgpun aku segan kat femly aku .t dorang kata aku over2 lak mntg2 dpt laptop baru) then balik cuti tu (aku duk skOla asrama ) ..dengan penuh hati2 , setelah sekian lama ,aku pun bawak kluar laa lappy tuh ,Macam baru jumpa dunia lak daa ..haha .pastu aku pun mintak la bantuan kaka aku .install bnda2 sptut ya . pastu aku bukak la yutube .. haaa ..the result is , sejak2 tu aku selalu bukak youtube .xp segala bnda lain ta bukak , ta minat tataw pasepa . Facebook la , Myspace la , Friendster la , n apa2 lagi yg lain mg aku tadak , sebab aku ta minat , kat skula aku ta bergaul sangat nan org tmbah2 kaum Adam , mg ta a . pikiran aku mg negative la kalu na cakap pasal social network u semua , cz orang , media , femly , n lain2 mg da sumbat kepala otak aku ngan bnda cerita buruk pasal social network neh . so tanpa bagi pluang kat dorang membela diri ,aku da putuskan dorang neh memang tadak faedah pun malah wat org susah ja . TAPI ..haa , nampak tuh tapi ..~aku ada BLOG haha ... blog neh aku buat just suka2 ja .haha. blog neh pasal aku ja .bukan ada chat nan org ,atau mention tu mention neh .aku hanya perlu gebang apa aku na gebang pastu kalu org sedar, sedar la ,ta sedar tape la .semua tu ta penting ahahahaa .yg penting aku tulis jaa .aku neh bercakap mg aku ta reti .self-esteem aku kurang ,( lemah sebenarnya )tu la buat blog .haha .
tapi tu semua dulu punya kes laa .sekarang aku da ada fecebook .HAHAHAhhahahaha .n tanggapan buruk aku pd dorang pun da berubah .. baru aku sedar , benda neh akan jadik buruk kalu kita pikir kan dia buruk n kita guna dia dengan cara yg ta betul .sekarang neh aku tengok fb neh da macam medan dakwah ! Alhamdullillah .. aku pun banyak renung diri sebab tengok post2 kat situ la , kalu kat twitter pun sama , ada la org yg byk tweet dakwah . aku baca, aku ambil iktibar n aku sebar pada org supaya apa yang aku ambil tu dapat aku share nan org lain jugak kebaikkan dia ,hope so .
tadak kena mengena pun ..saja ja na buh .harap2 aku dan semua muslimah yang lain pun camneh .kan ?

couple islamik ?? ada ke ?


Bolehkah COUPLE ISLAMIK???

Yang "HARAM", tetap "HARAM"

" .. Jom makan babi Islam! .. "

~COUPLE ISLAMIK~

Apa 2?? Jom baca kisah ni..kot2 faham..Kisahnya mengenai 3 org, Syafiq, Safura dan Muhammad. Syafiq dan Safura sama-sama belajar di SAM Bestari. Beberapa lama kemudian, Syafiq jatuh hati pada keayuan Safura. Matanya mengalahkan Zinnirah. Wajahnya berseri-seri dengan cahaya keimanan. Pergh!! Cantik sangatlah jika nak diceritakan. Tetapi, Syafiq cuba tahan. Dia tidak boleh meluahkan perasaan dia pada Safura sebab nanti takut kena tangkap dengan ajk pencegah maksiat sekolah. beberapa tahun berlalu...

Akhirnya, apabila Syafiq berada di Tingkatan 5, dia sudah tidak mampu bertahan. Dia mengatur langkah dan akhirnya, Safura tewas pada pujuk rayunya. Walaubagaimanapun, mereka ini sedar yang mereka orang Islam. Islam tidak membenarkan umatnya ber’couple’. Jadi mereka berpakat yang mereka ini hendak membuat satu revolusi dalam couple.

"COUPLE ISLAMIC"

Asal keluar, pergi tempat terbuka. Tak mainlah tempat gelap-gelap ni. Bukan itu sahaja, Safura kena pakai tudung labuh. Syafiq pula pakai serban dan jubah. Lepas itu mereka keluar bukan membuang masa, keluar bawa Al-Quran. Berhenti di kedai makan, tadarrus lagi.
Jalan pula, mana ada pegang-pegang tangan, mereka ikut cara Nabi Musa. Lelaki di depan, perempuan di belakang. Bila balik rumah, missed call pagi-pagi. Suruh qiamullail. Hah! kan Islamic punya couple tu. Setelah setahun mengamalkan taktik sedemikian, Syafiq ditakdirkan bertemu dengan Muhammad. Ketika itu Syafiq dan Safura sedang bertadarrus di RFC.
Muhammad tiba-tiba datang menghampiri mereka kerana tiada tempat duduk. Bila duduk, Muhammad bertanya,
"Have you married?".
"No.", jawab Safura.
"So, why you sit together with this ajnabi alone here", tanya Muhammad.
"Kami couple, tapi Islamic way" jawab Syafiq.
Muhammad hanya tersenyum mendengar jawapan itu. Muhammad pun memulakan ceritanya.
"Aku ni muallaf. Asal dulu aku kristian. Tinggal kat Singapore. Dulu, aku suka sangat makan babi. Kalau sehari tak makan, pengsan aku. Pernah sekali mak aku terlupa beli babi, aku masuk wad malam tu.
Tetapi, Alhamdulillah, Allah buka pintu hati aku untuk terima hidayah-Nya. Bila aku masuk Islam, aku dapat tahu, dalam Islam tak boleh makan babi. Aduh, pening kepala aku. Macam mana aku nak buat ni??? Seminggu aku masuk hospital lepas masuk Islam. Kalau zaman Rasulullah dulu ada peringkat-peringkat dia. Tapi aku…mana ada. Jadi, time kat hospital tu aku fikir. Akhirnya, aku jumpa satu jalan keluar.
Aku nak Islamkan babi tu. Aku beli seekor anak babi. Dari kecik aku jaga dia. Seekor lalat pun aku tak bagi dekat. Setiap jam aku mandikan dia. Lepas 3 hari, aku bisikkan kat telinga dia dua kalimah syahadah. Lepas tu, tiap-tiap hari aku bagi tazkirah kat babi tu. Asal dia berak aku vacuum terus. Camnilah kehidupan aku dan babi tu buat 2 tahun.
Lepas dua tahun, masa yang ditunggu-tunggu tiba. Masa untuk sembelih babi ni. Tengok-tengok babi ni takde leher. Tapi, lantaklah. Aku tibai je sebab dah 2 tahun tak makan babi ni. Lepas tu, aku pun masak la bakut teh. Tengah-tengah makan, nampak seorang ustaz tengah jalan-jalan. Muka macam lapar je. Aku pun ajak la dia makan. Ustaz!!! jom makan. Babi Islam nih.”

Bila terdengar kisah itu, Syafiq dan Safura pun sedar. Kalau benda itu haram, ia tetap haram. Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas...yg HARAM tetap akan HARAM walau kita cuba apa cara sekalipon untuk mengHALALkannya..peringatan untuk diri ana sendiri terutamanya....wallahualam ;)

P/s : Couple itu Haram..Jauhi Pergaulan bebas..
**just copypaste from SHUJAIE KAMAL**

Friday, 29 March 2013

na luah jap erk ??

Assalamualaikum .......
    aku tataw na story ke ta ? tp simpan sorg bule meledak oo !!

Lalalaaaa~~~ sounds like I tengah hepy kan ?? siap bule nyanyi bagai .. BUT the 'fact' , seriously NOPE !! malah tengah BENGANG tahap kut .!! why ?? ada la sebab dia .na story but ta sanggup la na luahkan .. hanya bule tahan perasaan MARAH yg meluap2 , GERAM yg berTan2 , SAKIT HATI yg ta mampu ditahan , huhhh !! naseb baik masih ada iman . INSHAA ALLAH ..masih ada akal fikiran na bezakan baik buruk , n kesan kalu ta bersabar .. So , aku hanya bule tahan diri dari marah , mengamuk , memberontak , maMaki Hamun , menDoa yg bukan2 .... huh !! jangan , jangan wat pasai erra oii !! istighfar byk2 !!
Haiiiiilaaaaaaaaaaaa ..~~~ kalu la aku ada kuasa maybe tanpa berfikir panjang , aku akan ubah naseb aku jadik orang yg hepy2 jewp .. No need to worry , No pressure ,No sad sad , never crying (except bnda hepy2) . Jiwa aman , tenteram , damai , haa  .. semua skali la .~~ BUT~~ hmm .(tgok ! aku tmbah but kat sini ) .. itu mkna nya .aku ta nak suma power yg bule ubah naseb aku ... sebenarnya aku na je .(gigit jari) ..yela . sapa yg ta nak kan .?? hidup bahagia kut ! forever after tuh .. hahaha ..hm xp deadly serious , aku memang ta nak .. SEBABnya ?? sebab kalu aku ubah naseb aku jadi hepy2 without worries .hmm .agaknya korang bule bayang kan kut aku akan jadik apa .. kalu korang tataw gak meh ceq na abaq mai ! for sure la aku akan lupa diri , ta bersyukur , the worst thing , maybe aku akan makin jauh nan Allah ... Hmm . da lumrah manusia zaman laa .. asal susah je baru cari Allah .ye dak ? dats y la aku t nak . Allah pilih aku tuk ujian neh ..na tengok sejauh mna aku leh sabar n berusaha .. ~NgapNgapNgap ~..... (gigit keyboard) ..aku ta kuat .okee .bukan ta kuat tapi aku ta nak berusaha na betol kan apa yg aku hadapi .. aku just ikut flow jee .. aku ta membantah even dalam hati mg aku rasa na memberontak je .. tp ye .susah weh .. aku duk diam2 . menagmuk lam hati . tp na luah mg ta .. oke ! bukan aku ta pernah try na betolkan . I'd tried but dorang ta penah peduli oke ! Korang kata aku cepat mengalah ? oke ! memang betol pun aku mengalah .. tp aku bukan mengalah without trying oke ! aku da try xp ta jadik pa .. seap dilabel Ustazah Muslimah ..helloo ! aku bukan Ustazah Muslimah .. (kalu betoi pu apa salah nye ,ye dak ?) aku juz na tegur ja .. kalu kamu pikir balek guna pikiran yg waras , aku yakin 100% yg kamu pun setuju gak apa yg aku tegur kan ? tp kamu ta nak terima cz benda neh halang kamu dr wat apa yg kamu da besa wat . kan ?? memang susah na berubah xp kalu tuk kebaikan diri sendiri tape kut !! siap untung kat kamu semua lg .. aku ta dapat apa2 pun kalu kamu terima apa yg aku tegur .yelaa . dapat pahala ! xp kalu pahala tuh kira bonus ja .bnda ta nmpak .n bukan kamu pun yg bagi kat aku .Allah yg bg .. xp keuntungan nyata for sure la kamu yg dapat kan ? aku janji aku ta kan ugkit lgsung n mntak share kalu kamu na terima teguran aku . sebesar kuman pun ta .!u have my promise .
Aku harap sgt aku akan terus kuat .Mengalah n kalah bukan sifat aku .. tapi kalu da smpai aku pun taleh na bersuara tuh mg kalah terduduk laa woii .!! k fine .. ~ bersuara aka tegur ta jalan I move onto next plan , PLAN B .. aku ubah diri aku .. oke seriously tem na buat continue plan neh , mg aku rasa cam ta mmpu  .But Alhamdullillah ..bad feeling came only at first ..pastuh aku cekal kan hati ,n kuat kan semangat gak .. lgpun perubahan tuh mguntungkan aku gak . So , I buang jaoh2 semua Negative thinking tuh .n I've change it , ganti ngan Positive thinking . ! Gila kau ! berat kut keputusan neh xp tape I've faith on it . Besides , orang kata fikir utk untung keuntungan myeluruh n keuntungan jangka masa panjang kan ? so aku terus kan jgak plan B aku neh .
   berbekalkan quote neh aku pun mguatkan kan smangat heee ...

Sememangnya sudah ku duga ! perubahan yg aku wat jadikan org terkejut BEROK .. first aku mcm ,hmm .lemah sngt gak a .xp tape .benda baik ! aku teruskan .. Sabar erra ,sabar !( korg tertanya2 ea apa yg aku buat ?) hm actually .aku stat tutup aurat !mungkin setengah Org cam ta caya kan ? n myb ada yg kata .. "hai pic atas tuh tdung labuh bagai xp baru na tutup aurat ? WTH !" or myb ada kata " kunun skola agama tp apa yg dia blaja tataw " ..terserah korg na kata ap .memang aku taw pun aku khilaf sebelum neh ! terAmat2 lah khilaf nye .. kalu korg standing on my psition , dgn femly yg tah pape , pikir dunia je .korg akan paham .Aku ta salah kan korg .. oke enough with that .!before aku ta tutup aurat pun kalu takat kat taman aku ja .skrg neh bila aku kluar rumah pun pakai tudung , mg jdik a big shock la tuk dorg .. xp aku wt ta paham je .aku snyap ta kata pa .
hmm .. Alhamdullillah last2 dorang da dapat terima .(perubahan aku je oke bukan apa yg aku tegur tuh ) xp ada la kdg2 dorg kata kat aku "eeii ..takat na kuar depan ruma tapayah la na bajet alim na pakai tudung bagai " ..aku juz silent kan mulut aku . sabar ja ..xp main problem skrg apa yg aku na tegur ta menjadi .dorang still wat DUNNO lg .. bukan ta paham xp juz tamo paham .msing2 snyap ..haiyoo !! rasa na mgalah je woiyh !! .. so aku byk kan prays n mntak tabahkan ati n kuat kan smgt !!! dupdupdup !! bila aku masih kuat , aku try but bila da lemah , Aiyoo .. sory to say la . skrg aku maseh care xp bila da ta larat mg hmm ..aku wat ta peduli la . jgn cari aku masa tuh cz aku ta nak masuk cmpur daaa ..ADIOS AMIGOS
 i hope so ^_^

Tuesday, 26 March 2013

ada ka patut ?? ..

Assalamualaikum ...

heeee .... kalu ckp pasal isu __tet____ ~ memang ta kan penah abeh ..isu sensitif lak tuh  .. kadang2 aku pun tertekan ngan benda neh .. yela .. org yg terlibat dgn isu neh , semua org tawu yg dorg neh terpelajar . blaja tinggi2 . hujah sana sini , sukar na disgkal . mulut pedas2 ,ilmu tggi melangit , xp the facts .. ____tet_______ .. dorg neh pemikiran ,menang kat budak 10 tahun lg kut .. hee .. agak bengang laa .!! xp tape aku sabar kan lg ..kita ikut corak permainan dorg .. BUT ?????? _____tet_________ . Sampai bila ceq na tahan , kalu tya .org akan kata , BERSABAR .. ellooo ..smpai bila .tgok youtube , tgok news , papers . google kan ..fb , twitter , mcm2 lg oke !! semua salu ulang topik yg sama . PO_______K .. Apakah ?? well .salu ditekan kan .. "kita semua kena bersatu . 1 malaysia " ceh konon ta sudah .. Buktinya mna ?? tang mana ampa dok bersatu ngat tuh ?? mai abaq tgok .. 1 agama but ta bersatu pun ... SEMBANG je lebeh ... gado sana sini , fitnah sana sini .. buruk sana sini .. Haaa elok sgt la tuh ..bgsa sendiri terjejas xp bgsa lain bersorak kesukaan ..padahal atas tiang yg sama . AGAMA ISLAM ..persaudaraan terjejas , SETAn jerit seronok .. yee . bangga la korg !!! bngga la sgt .~~~~ eehh .sedeh woop .tgok bgsa yg seagama cmneh . apa la na jadik ..?

aku sebelum neh aku bule jadik penonton jaa .but mai kat satu situation neh mg aku susah na tolak ansur bro !! sjujur yg sebetul betul jujurnya .. aku neh mg kurang sebenarnya lam pgetahuan agama .. baru na mrangkak lg ..femly aku bukan jenis na tekan kan sgt psal agama kat anak2 .. bukan na bukak pekung but aku na bgtawu yg still ada manusia yg sgt terganggu ngn masalah _____tet_________ neh .. yelaa .. aku neh niat na la jugak berHiJRAH dari mrangkak kpd berjalan kalu buleh na berlari lam hal2 agama neh .. aku tanak jadik Islam skdar pd nma pdhl kayu ,tataw paa. aku baru cadang na blaja ngaji balek ..yelaa ..aku mrgkak lg kut bab ngaji neh ..malu la kat kwn2 gak ,plus org lain sma ..plus malu gak jdik Islam xp bebal tataw papa ..
PROBLEM skrg ...!!!!!!! abah aku nan ustz tuh cabang lain2 .. ustz tuh ta suka parti yg abah aku pegang n abah aku pun sama .. semua sbab PO__________K .!! apa neh ?? susah laa .. perlu ka semua neh ..!! elloooo pakcik2 skalian !! ampa tuh da tua daa .da berumur .!! ta kan benda mudah gini pun na suh budak 10 tahun ajar kut .. kata masing2 matang daa but yg aku nmpak EGO !! dok rasa diri tuh pegang benda betoi smpai bnda salah pun diperbetoi kan ..  FED UP tawu ..duduk 1 taman xp bertegur pun tanak ..eii ..GERAM oii ..  aku rasa cm na skola kan balek ja dorg semua neh .. akai taruk kaki .. sama 2-2 pun ..1 agama xp tah papa ..weh kalu korg agak2 sndiri laa  .  Allah n Nabi Muhammad SAW bgga sgat ka tgok korg cmneh .. aku ta penah sbelah sapa2 ..bab aku rasa msing2 ada bnda yg dorg perjuang kan xp ada benda dorg abaikan ..hmm kesannya .. Org2 cm aku yg kt tengah2 neh yg terkapai2 ..ta patut betoi laa ..ckp sal bnda neh mg ta kan penah sudah ..aku arap benda neh ta berlanjutan .. AMIN ...
*DI SINI SAYA INGIN MENYERU AGAR SEMUA RAKYAT DAN UMAT ISLAM SALING 'BERSATU' DAN BERPEGANG PADA AL-QURAN DAN AL-SUNNAH .. INSHAA ALLAH KITA SELAMAT DAN TAMADUN ISLAM AKAN BANGKIT MENJADI KUAT SEMULA .INSHAA ALLAH*

Saturday, 16 March 2013

jumpak balek ..

Assalamualaikum...

eloo ..mOshi moshi .. haha ..somethg happened today .. Guess what ?? hmhm .. aku jumpak balk kwn-2 lama .. kwn tem skolah rendah dulu kot ..!! korg ada ?? haha .. yelaa ..korg pun ada ..xp aku juz na share-2 citer aku jea .. nway thanks a lot kat Ummu la .seb bek dya ajak aku p skolah rendah tuk Kem Bestari Solat tuk drjh 1 n 2 xd ..

Xp kalu na byg kan laa ,sebelom neh aku ta penah pun byg kan aku akan terlibat lam ha-2 kebajikan cmneh ..bukan apa .bab aku neh dlu bapak pya nakal laa .. abeh gru besar ,cegu disiplin cegu-2 bdk-2 pakat ramai-2 kenai aku ..WHY ??.. ada la mcm-2 mslah aku wat ..smpai kena msok bilik kaunsling berkali-2 laa ..kes gado jgn kata laa ..smpai budak laki yg takot kat aku even dorg agkut bdk drjh 4 ,5 n 6 skali na mai serang aku yg sorg ..hm ..haha ..sbb tuh la aku cam ta caya yg aku akan dtg balek skola tuh tuk wat kem-2 cmneh ..hm.
Back to the main story .. haha ..aku mg ganaeh but xd bila jmpak balek kwn-2 lama terKELU beb lidah aku ..ta mampu na bersuara ... haha even kat budak pompuan pun .. org len myb kat laki je xp aku kat pompuan pun sama haha.. ..Well kena paham la situation aku ..aku dlu mna na smbg sgt ngn dorg ..mg aku budak prob xp aku ta smbg sgt walaupun budak klas aku ..smbg la jgak xp aku lebeh suka wat hal nirik ..hm FYI ,, dulu kat skola tuh aku neh budak baru .baru stahun ..msok tem drjh 5 ujung-2 .n drjh 6 je..mna na dan ramah tamah nan depa .. haha ..xp serious la ..jmpak xd bapak a terkejut .muka matured-2 kot ..mg aku sunyi a..gelak je aku leh buat ..dorg even lama ta jmpk tape gk a.. da besa daa .n salu contact ... tgai pun dekat jaa ..neh aku neh da la jaoh . ta geng plak tuh ..haiyoo ..

lama ta jmpak ta bermkna bukan kwn lg haha ..Xp apa-2 pun syok je jmpak dorg ..spoting je .. walau aku ta ckp sgt dorg usaha gak smbg nan aku supaya aku ta rasa terasing (hat laki laa ,hat pompuan tuh malu 2 3 mnt jaa pstuh kluaq da taring aku) haha ..n aku enjoy jaa xd .ta rasa malu da n ta rasa terasing .. walau ta smbg ngat xp aku steady jaa .bule join depa (aku snyap sbb aku mg ta bapa na smbg nan laki oke .hya org yg aku snirik p baik ja aku smbg .hat len ta a ) ..bukan sbb apa .aku nan bdk laki mg cmtuh ..ta bapa na msok ngt ..kalu nan laki neh mta aku cepat na mjeling .. n rsa benci (tataw pasepa ..tabiat kot) haha ..xp aku rugi 1 jaa .aku taleh na amek gmba sbb ncet aku tadak kmera ...ncet aku rosak so aku pakai ncet abah je ..pnjam sat . ~ hayat phone nan aku mg ta lama ..tahan bape bulan je .kdg-2 sbulan pun ta than ~ hee ..so ..yg tuh la yg rugi ...
Hm.. budak-2 yg aku ajar xd ..perghh kaw ~~ nakal gila aeh ..drjah 1 kelas last ..hm taleh na wat pa ..cegu sendiri da kata ..klas tuh mmg cam tuh ..byg kan laa .dorg bule lari dari aku ..men nyorok-2 dkat taman n blkg skola .. ~skola tuh besar weh ..bule gile aku~ ..haha .seb bek klas tuh aku jaga nan kwn aku ..patotnya kami kena jaga 1 klas sorg ..xp tuk klas tuh kira excuse laa ..bkn sbb apa ..kami 10 org fasi .... klas ada 8 ..so ada yg klas 2org jagaa ..antaranya klas aku laa ..aku jaga nan kwn aku ..Farhana ..jga 2 org pun ta ckup weh ..bdk ta ramai xp nakal nya mcm ada 50 org haiilaaa ..haha ..
But aku tetap sronok ..n aku skrg tgh ajar kawad lak tuk bdk skolah tuh ..haha .**SMILE :)**

Saturday, 9 March 2013

aUrat peREmpUan meNurUt ISLAM ..

Assalamualaikum ....

new topik tuk ari neh ..bout aurat ..surely ramai yg ta bape na jelas kan ??? ... oke la myb ramai gak yg tawu but ramai yg "buat-buat" ta tawu rite ?? ta pun korg tamo amek tawu .. fOr sure a ...camna aku tawu ?? oke jujurlah .. aku pun salah sOrg actually dri kategori tuh ..hmhm ..xp stiap org need perubahan rite ?? so sama-2 la kita perbetul diri erk ...

Aurat diambil dari perkataan Arab 'Aurah' yang bererti keaiban. Manakala dalam istilah feqah pula aurat diertikan sebagai bahagian tubuh badan seseorang yang wajib ditutup atau dilindungi dari pandangan.

PERINTAH MENUTUP AURAT
Perintah menutup aurat telah difirmankan oleh allah s.w.t dalam surah al-ahzab ayat 33 yang bermaksud :
"Dan hendaklah kamu tetap diam di rumah kamu serta janganlah kamu mendedahkan diri seperti yang dilakukan oleh orang-orang jahiliyah zaman dahulu, dan dirikanlah sembahyang serta berikanlah zakat, dan taatilah kamu kepada allah dan rasulnya. Sesungguhnya allah (perintah kamu dengan semuanya itu) hanyalah kerana hendak menghapuskan perkara-perkara yang mencemarkan dari kamu wahai "Ahlu Bait", dan hendak membersihkan kamu sebersih-bersihnya (dari segala perkara yang keji).
Dari penerangan ayat di atas, jelaslah kepada kita bahawa hukum menutup aurat adalah wajib sebagaimana wajibnya perintah mengerjakan sembahyang,berzakat dan perintah-perintah yang lainnya.

ASAS AURAT

Islam telah menggariskan batasan aurat pada lelaki dan wanita.Aurat asas pada lelaki adalah menutup antara pusat dan lutut. Manakala aurat wanita pula adalah menutup seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan.
Aurat lelaki pada bila-bila masa dan apabila bersama-sama sesiapa pun adalah sama iaitu antara pusat dan lutut. Tetapi bagi wanita terdapat perbezaan dalam beberapa keadaan antaranya :
1. Aurat Ketika Sembahyang
Aurat wanita ketika sembahyang adalah menutup seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan.
2. Aurat Ketika Sendirian
Aurat wanita ketika mereka bersendirian adalah bahagian anggota pusat dan lutut. Ini bererti bahagian tubuh yang tidak boleh dilihat antara pusat dan lutut.
3. Aurat Ketika Bersama Mahram
Pada asasnya aurat seseorang wanita dengan mahramnya adalah antara pusat dan lutut. Walau pun begitu wanita dituntut agar menutup mana-mana bahagian tubuh badan yang boleh menaikkan syahwat lelaki walaupun mahram sendiri.
Perkara ini dilakukan bagi menjaga adab dan tatsusila wanita terutana dalam menjaga kehormatan agar perkara-perkara sumbang yang tidak diingini tidak akan berlaku.
Oleh itu, pakaian yang labuh dan menutup tubuh badan dapat menutup syahwat lelaki. Pakaian yang digalakkan walaupun semasa bersama mahram adalah pakaian yang lengkap dan labuh.
Syarak telah menggariskan golongan yang dianggap sebagai mahram kepada seseorang wanita iaitu :
1.Suami
2.Ayah,termasuk datuk belah ibu dan bapa
3.Ayah mertua
4.Anak-anak lelaki termasuk cucu sama ada dari anak lelaki atau perempuan
5. Anak-anak suami
Dalam perkara ini islam mengharuskan isteri bergaul dengan anak suami kerana wanita tersebut telah dianggap dan berperanan sebagai ibu kepada anak-anak suaminya.
6. Saudara lelaki kandung atau seibu atau sebapa
7. Anak saudara lelaki kerana mereka ini tidak boleh dinikahi selama-lamanya
8. Anak saudara dari saudara perempuan
9. Sesama wanita sama ada kaitan keturunan atau seagama
10. Hamba sahaya
11. Pelayan yang tidak ada nafsu syahwat
12. Anak-anak kecil yang belum mempunyai syahwat terhadap wanita. Walau pun begitu, bagi kanak-kanak yang telah mempunyai syahwat tetapi belum baligh, wanita dilarang menampakkan aurat terhadap mereka.
Al-quran dengan jelas menerangkan perkara ini dalam surah An-Nur ayat 31 yang bermaksud :
" Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya, dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mertua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan, dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka, dan bertaubatlah kamu sekalian kepada allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya".

Imam Syafie berpendapat perhiasan yang dimaksudkan dalam ayat diatas terbahagi kepada dua makna iaitu:
1. Perhiasan yang bersifat semulajadi seperti muka,pipi,mulut,mata,bibir,hidung,kaki,betis,peha dan lain-lain anggota.
2. Perhiasan seperti pakaian,alat-alat solek,cincin,rantai leher, gelang kaki dan sebagainya.
Oleh itu, umat islam digalakkan mengawal diri agar tidak melanggar batasan-batasan yang telah digariskan oleh islam terutamanya dalam soal perhiasan dan berpakaian.
4.Aurat Ketika Di Hadapan Lelaki Bukan Mahram
Kewajipan menutup aurat dihadapan lelaki bukan mahram adalah amat penting dan perlu dilaksanakan oleh setiap wanita, bagi mengelak berlaku perkara yang tidak diingini seperti rogol dan sebagainya.
Perkara ini terjadi disebabkan memuncaknya nafsu para lelaki akibat dari penglihatan terhadap wanita yang memakai pakaian yang tidak senonoh dan mendedahkan sebahagian tubuh badan mereka.
Wanita yang bersuami pula, dengan terlaksanakan kewajipan ini, akan dapat membantu suami, yang mana dosa seorang isteri yang membuka aurat akan ditanggung oleh suami.
Oleh itu, wanita-wanita perlulah memahami batas-batas aurat ketika berhadapan dengan orang-orang yang tertentu dalam keadaan yang berbeza-beza.
5. Aurat Ketika Di Hadapan Wanita Kafir
Aurat wanita apabila berhadapan atau bergaul dengan wanita bukan islam adalah tutup keseluruhan tubuh badan kecuali muka dan tapak tangan.
Rasulullah s.a.w bersabda dalam sebuah hadis yang bermaksud : Abdullah bin Abbas ada menyatakan, Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang maksudnya : " Tidak halal kaum wanita islam itu dilihat oleh kaum Yahudi dan Nasrani".
6. Aurat Ketika Bersama Suami
Apabila seorang isteri bersama-sama dengan suaminya di tempat yang terlindung dari pandangan orang lain, maka islam telah memberi kelonggaran dengan tiada membataskan aurat pada suaminya.
Ini bererti suami dan isteri tiada sebarang batasan aurat terhadap mereka berdua. Isteri boleh mendedahkan seluruh anggota badannya bila berhadapan dengan suaminya.
Mu'awiyah bin Haidah mengatakan : "Aku pernah bertanya : Ya rasulullah , bagaimanakah aurat kami, apakah boleh dilihat oleh orang lain?". Baginda menjawab :"Jagalah auratmu kecuali terhadap isterimu atau hamba abdi milikmu". Aku bertanya lagi :" Ya rasulullah , bagaimanakah kalau ramai orang mandi bercampur-baur di satu tempat? " Baginda menjawab : "Berusahalah seboleh mungkin agar engkau tidak melihat auratmu". Aku masih bertanya lagi: " Ya rasulullah, bagaimanakah kalau orang mandi sendirian?" Baginda menjawab : " Seharuslah ia lebih malu kepada allah daripada malu kepada orang lain". (Hadis Riwayat Imam Ahmad dan Abu Daud)

PAKAIAN DALAM ISLAM

Dalam membicarakan soal pakaian wanita, islam tidak menetapkan pakaian tertentu tetapi wanita islam perlu mengikuti garis panduan syarak seperti berikut:

i. Pakaian itu hendaklah menutup aurat

ii. Pakaian itu hendaklah longgar, tidak sempit atau ketat hingga menampakkan susuk tubuh badan.

Usamah bin Zaid pernah menceritakan bahawa rasulullah s.a.w telah menerima hadiah sejenis kain Qibtiah yang kurang tebal daripada seorang yang bernama Dahiyah Al-Albi dan rasulullah s.a.w pula menghadiahkan kain tersebut kepada beliau (Usamah bin Zaid) , untuk dibuat pakaian tetapi Usamah memberikan kepada isterinya.

Suatu hari rasulullah s.a.w bertanyakan Usamah : "Kenapa engkau tidak memakai kain Qibtiah itu?" Usamah menjawab :" Saya telah berikan kepada isteri saya". Lalu rasulullah s.a.w bersabda kepada Usamah :" Suruhlah isterimu mengalaskan kain tersebut dengan kain yang lain di bawahnya, kerana aku bimbang jika kain Qibtiah itu tidak digalas, maka akan kelihatanlah besar kecil tulang-tulang badan isterimu (bentuk tubuh badan isterimu)".

iii. Pakaian itu diperbuat daripada kain yang agak tebal, tidak nipis atau jarang yang boleh menampakkan bayangan tubuh badan.

Selain daripada itu, pakaian wanita hendaklah dibuat dari kain yang tidak terlalu licin dan lembut hingga melekat di tubuh dan membayangkan kulit pemakainya. Pakaian yang dibuat daripada kain-kain tersebut boleh mempamerkan rupa bentuk anggota badan wanita yang boleh mengghairahkan lelaki yang memandangnya.

iv. Pakaian itu tidak berbentuk hiasan yang boleh menarik perhatian orang melihatnya.

v. Pakaian itu tidak menyerupai pakaian lelaki.

Abu Hurairah r.a telah meriwayatkan bahawa rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: "Sesiapa jua wanita yang memakai minyak wangi kemudian melintasi khalayak ramai dengan tujuan dihidu bau yang dipakainya, maka dia dikira berzina".

vii. Pakaian itu tidak menyerupai pakaian orang-orang kafir atau musyrik.

Dengan memakai pakaian yang menutup aurat, seseorang wanita telah menunjukkan harga diri sebenar seorang wanita dan sekaligus menghindari perbuatan tidak senonoh di kalangan para lelaki terhadap wanita.

Wanita yang menutup aurat dan berpegang teguh dengan ajaran islam akan mendapat keredhaan allah s.w.t dan lelaki akan memandang mereka dengan pebuh rasa hormat dan memberi penghormatan yang tinggi bersesuaian dengan sifat mereka yang pemalu dan bersopan santun.

But ,, ramai gak yg salu tya sal aurat antara perempuan Muslim n non-Muslim ... yg neh aku pun ta jelas cz dlu aku pun tataw ..slama neh aku egt tape ..kira mcm aurat perempuan nan perempuan je ..tadak beza cz sama-2 prempuan ... pstuh bila ada persoalkan kat aku so aku pun tergerak aty na .taw ..so .. usaha aku ialah = aku tya ustaz ,aku google kan ..n tya org yg lebih tawu ..xp aku ta rujuk lg laa buku-2 yg berkitan sbb aku tadak buku-2 tuh ..but nnt aku rujuk pstuh aku gtaw len oke ?? ..xp takat neh aku na tnjuk yg aku dapat luu ..yg neh aku amek kat JAKIM .. 


Terdapat dua pendapat berkaitan permasalahan ini :
1) Harus bagi wanita bukan Islam melihat anggota wanita Islam yang terdedah pada kebiasaannya ketika menjalankan pekerjaan. Yang dikehendaki dengan anggota yang terdedah diwaktu menjalankan pekerjaan ialah kepala,tengkok/leher, lengan dan hujung betis.dan haram baginya melihat anggota-anggota yang lain dari yang tersebut.

2) Harus bagi wanita bukan Islam melihat aurat wanita kecuali anggota diantara pusat dan lutut memandangkan kepada mereka sama-sama wanita.

Pendapat pertama adalah muktamad, namun demikian memandangkan keadaan pergaulan wanita yang berlainan agama begitu meluas di sekolah-sekolah, di pusat-pusat pengajian tinggi,di asrama, di tempat bekerja dan lain-lain, maka pendapat kedua itu ada kesesuaian dengan keadaan.


so ..Sama-2 la kita perbetul diri kita jum ... berubah sikit-2 tape ..kita slow-2 laa ..but tamo ta berubah lgsung ..jum-2



Thursday, 7 March 2013

pOt0ng kuKu ikUt suNnaH NABI SAW..

Assalamualaikum ....

hm ..oke ..rightio . tuk post kali neh aku na share s0methg yg berguna la pulak n yg aku baru tawu .. apakah ?? hm ..neh na share neh ..but kalu korg go0gle korg jumpak la jgak .. tp aku ta kira .. aku na jugak post sal bnda neh ..
hm .. oke ..hat neh slpas aku google-2 kan ,(actually tuk pengetahuan aku sndiri) aku pun dapat tawu bnda neh ..**SUNNAH NABI TIME NA KERAT KUKU**




yg neh lak hari-2 yg patut or ta tuk potong kuku .... meh la sama-2 kita berAmal 

.Hari Sabtu : Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.

* Hari Ahad : Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan.

* Hari Isnin : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat.

* Hari Selasa : Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit.

* Hari Rabu : Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.

* Hari Khamis : Nescaya keluar daripadanya gila danmasuk kepadanya sembuh dari penyakit.

* Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala...

Meh la kita sama-2 beramal ngn benda baik neh ..BUT ada sumber yg aku bca kata hadis neh hadis dhoif
yg neh bukti yg kata hadis dhoif

Assalamualaikum Semua...!!

1. Hadis Memotong kuku mengikut susunan adalah dhaif/palsu. 

2. Apa yg thabit/sahih adalah memulakan dengan tangan kanan atau kaki kanan berdasarkan hadith Aisyah yg menceritakan Nabi SAW sentiasa mendahului perbuatan dgn tangan kanan, termasuk menyikat rambut.

Aisyah Ummul Mukminin beliau mengatakan,"Nabi SAW suka mendahulukan yang kanan ketika bersuci, menyikat rambut dan memakai sandal." (HR. Bukhari dan Muslim)
ISLAM mengutamakan kebersihan untuk ummatnya. Maka memadai dengan apa yg diajarkan oleh Rasulullah SAW berkenaan kebersihan berdasarkan hadis soheh, tidak perlu menjadikan hadis dhaif sebagai hujjah untuk kita beribadah.


**xp hadis dhoif bule kita na beramal .. ta caye ce try go0glekan or cari pasal hadis dhoif ...lgpun dya tetap stat ngan kanan right .. kita ikut diri kita ..rasa yakin amalkan ..kalu ta stat ngn kanan je da memadai ..but kalu aku ada salah meh la rajen-2 tegur .aku pun manusia biasa ..ta lari dari mlakukan kesilapan ....**SMILE


Wednesday, 6 March 2013

perubahan my blog ...

Assalamualaikum....

Tediaa ..... blog aku da ada rupa baru .. haha .. Aku pun ta sgka sebenarnya yg aku sggup wat smpai camneh ..(ubah layout dri bercorak jdik kosong ) .. haha ..nway aku proud atas diri aku ..haha .. sebabnya ..even layout baru akuk simple but aku tetap kuat kan smgt na tukar jdik cmneh .. hehe .. Well ..heLLoo ..even simple asal aku senang tengok laa ..nmpak la kemas sikit dari dulu pya yg tah pape jea .. semak na mampos .. haha ..aku da lam na tukar sebenarnya but akku tadak idea na wat cmna ..  akhirnya terhasil la blog berWajah baru neh .. even ta cntek pun ..ehh ..aku pya suka laa .neh blOg aku ..!! mY bLOg my rULes okEE ..!!  jangan na gatal-2 mulut na komplen .. (heyh .. dalam aty pun jgn oke .. A bIG -biG nOO !!
nway aku pun da penat perah otak na pikir ..sO I wanna rest right now..

PIKIR2KAN LAH.........

kita ni rase suka je kat seseorg 2
and si DIA 2 ade respond yg bek trus je ajak couple...
xkira la kita cinta o x..agak2...2 cinta ke?

bila dah couple...
mula la nk pegang tgn la
bila jalan and pegang yang bkn2
bila xberjalan pas 2 mula la buat maksiat..
tiba2 kluar berita bayi kena buang...
2 yg org jmpa, yg orang xjmpa?
tah bape byk tah lagi...

couple sbb suka,handsem,cute,cantik...
konon cinta pandang pertama la
tapi bila kena kongkong mula la nk brangin
pas 2 putus xpk lak pe yg da korg wat mase couple dulu
laki hilang teruna, pompuan hilang dara...

laki nye alasan expert sgt...
bnyak tgk cite bkn2
bace buku bkn2
cerita kawan2
tp "sumpah sayang abg xpenah buat"

pompuanye alasan hilang dara..

1. kene rogol..
"asal xreport?"takut malu family...
tp sebenar nye buat dgn rela hati...2 yg xgtau family...

2. dulu kuat bersukan
tanye sukan ape..
jawab yg biasa2tanye sampai peringkat ape..sekolah je..
tgk sijil..upenye stakat men cgkak je.
.xkan dok lama2 pun ilang dara..

hermmm...itu la realiti sekarang ni...
xkira la laki o pompuan smua ade kepentingan sendiri
nafsu di ikuti..iman ditolak tepi..
bagi pendapat aku...even kita ni suka sgt kat seseorg,
n si DIA 2 ade respond yg suka kat kita...
xya la ajak couple...lom tntu kita ni ade rase cinta kat si DIA 2
and si DIA 2 pun same...
bek kawan je la kankenal hati budi masing..
bila da btol2 suka...tunang o kawen je la kan...