мɛн яαмαι2 мɛн,,ʝʋм ʋƨнα вℓσɢ ƨαια

Tuesday, 28 May 2013

keinginan paling dalam ....



Assalamualaikum .....

 Cakap benda jujur .. actually aku nak sangat jadik macam nehh . bertudung labuh bidang 60 .aku suka tengok orang pakai tudung labuh dan sempurna menutup aurat mereka .. aku rasa macam nak jadik salah sorang dari golongan tuu ..

 Tapi ~ apakan daya .aku tak berapa nak kuat untuk teruskan niat tuu ,memang aku perempuan bertudung (sekarang nehh) ,alhamdullillah mula berstoking kalu keluar tapi .. aku masih rasa aku tak sempurna tutup aurat ..Setiap kali aku keluar ,aku rasa macam ada tak kena . something wrong gitu haha ..aku pakai selendang tapi aku rasa tak lengkap .aku pakai tudung tapi aku rasa ta cukup labuh .aku cuba pakai tudung yang sedikit labuh .mungkin bidang 50 kalu tak salah (itupun aku jumpak dalam almari lama) ..bila aku pakai ,kakak aku kata

 "Ehh ,kau nehh da macam mak orang laa .Dengan tudung labuh bagai "

 "Ehh ,kakak nehh kenapa ?? dulu tak kecoh pun tak pakai tudung ,sekarang nehh dok wat over lak nak pakai tudung labuh lagi "

 Abah hanya pandang pelik .memang tak cakap apa2 tapi aku tahu dari pandangan tuu tersirat beribu maksud .Hmm ..aku nak berubah tapi aku sendiri takde pakaian yang besar ,labuh ,lengan panjang .. so aku asyik pakai apa yang ada .then dorang komplen .. memang aku pernah dengar ,

 Buat apa yang Allah suka ,bukan apa yang manusia suka

 Aku tak tahu nak wat macam mana ..aku asal 5 tahun dari sekolah Agama .tapi macam kosong jaa . Dulu tak ingat nak belajar agama elok2 ..asyik nak ponteng aje .. apa laa nak jadik kan ?

 I wish something .. aku nak
 bertudung labuh haha..

 Aku ada terai sikit2 tapi aku macam tak sedia ..aku tak tau apa yang aku tunggu untuk bersedia .Niat aku tak kuat ke ? hmm .. aku nak cari baju lain .tapi nak mintak duit kat abah sekarang nehh rasa macam susah jee ... aku tau abah ada masalah kewangan sekarang . so aku pakai apa yang ada ..baju form time aku kat sekolah dulu . tapi kalu nak paki tudung labuh tuu ,aku terasa macam aku tak sure ..aku nak sangat pakai tapi aku tak tau apa yang kacau ... yang pasti aku nak sangat ..

 Lagipun ,aku nehh so HAHA ... why ?? yela ..ceq nehh bangun pagi pun susah lehh ..lepas subuh tidur balik ..takpun aku tunggu sampai siang sikit then aku tidur balik sampai laa tengah hari ..tuu abah aku salu kata .

 "Ustazah nehh asyik bangun tengah hari jaa . Ntah hidup ntah tidak nehh ."

 Aiyoooo ....hmm ..so haha ..gaya ustazah tapi tahpape cam tak kena je , ye dak ??hmm ..plus2 . even femly aku tak tutup aurat .macam awkward jaa ..hadoii ..tape laa ..just fikir elok2 laa erra oii .. kau buat keputusan sendiri ..kalu rasa tak kena ,buat .. tapi kalu kau rasa da oke ,ikutlah apa yang kau nak .. hmmm

 
kan elok kalu aku macam nehh .pakai untuk tutup aurat bukannya ambil kesah pandangan deme .

amin .....

Saturday, 18 May 2013

wohO0oo .. fOm 6

Assalamualaikum ......

Hmm ..... just share something bout my FIRST EXPERIENCE entering form 6 laaa ..

   WAHHHhhhh .. apa da jadik ?? setelah beberapa lama aku makan ,tidur ,makan ,tidur kat rumah sejak tamat je form 5 ,tiba-tiba abah isytiharkan

"okey erra ,dari ko duduk je kat rumah ,abah rasa better kau masuk form 6 " ..

Then aku pun macam ,

"hah ?? form 6 ? alaaaa ..."

tapi abah tak kasi pilihan laa ..abah cuma kata pi masuk form 6 . nampak tak ? masuk form 6 je yg abah mention . Abah tak bantu langsung k .even hari esok nak pi daftar pun abah still tak membantu .. HOLOMOK  !!tape laa ..aku pun da besar . I already 18th years old laa ..so tape laa . redho jee ..hehe .. tapi sedih sikit laa ..mana tak nya ,  ceq p daftar alone k , tade nak teman .dorang anta jee . OKE TAPE , SAYA HEBAT !

Lepas je orientasi ,kitorang dibahagikan kelas . aku pilih pakej nO .3 aliran kemanusiaan . so maknanya ,subjek aku ialah MUET ,Pengajian Am ,Bussiness Study ,B.M , Sejarah . Seriously aku sebenarnya ta nak pun kemanusiaan nehh .aku nak ambil aliran sains .aku nak jadik DOKTOR !! aiceyy .beria je aku nehh ..spm tunggang langgang . gedik nak jadik doktor .. hmm ..ntah laa ..lepas aku pikir2 .aku pun wat keputusan aku na stick je kat aliran kemanusiaan kalu aku stay ngan form 6 .Yela ..kalu difikir-fikirkan balik laa ,mungkin rezeki aku (aiceyy ) bukan kat sains .FYI ,budak kemanusiaan taleh tukar p sains k .sciences yg tukar aek arts bule laa .so bila da tawu tuu .mang aku amek keputusan ta nak susahkan diri p JPN or PPD na tukar wat rayuan tukar aliran .

So kami pun masuk kelas .kelas aku kan BM ,SEJ so memang ta ramai laa orang bangsa asing na amek .Major suma Malays pya budak .hanya sekerat je Indians and Chinese .tu pun budak Chinese tu ta ambil SEJ .dia ambil EKONOMI .tough tu ada la sikit belajar kat form 6 nehh .tapi mungkin oke jee .aku neh je memang ta tanam dalam diri jiwa form 6 tuu.

Hmm .. disebabkan aku dari SMKA ,so pi pulak sekolah biasa , holomok !!

                         C U L T U R E S H O C K !

oke ! agak tergamam aku bila boys selamba badak je p duduk sebelah budak perempuan ,yakni, awek dia kut .. mula-mula aku tak perasankan kejadian macam tuu .then bila that girl(si awek ) tempat dia adalah di depan aku . OPSsss ! kemudian kayu balak dia datang and duduk sebelah aku ,sebab na sembang dengan awek dia .Otomatik aku terkejut .and badan aku terus bagi reflection tarik kerusi undur and merapatkan diri ke meja .. yea maybe bagi korang semua benda neh normal kut ..tapi sory menghampakan .AKU TAK BIASA .sory laa .buka bajet baik or what ,tapi aku memang tak biasa .situasi ini aku tak rasa di sekolah lama aku .

So apa yang aku boleh katakan inilah C U L T U R E S H O C K bagi aku kat tempat baru .

Ya ..Dorang memang macam jenis lawak-lawak .and aku pun gelak jugak la tengok perangai gila-gila dorang . I admitted .tp problem skrang aku ta masuk k .. TBH ,aku nehh bukan la seorang yang lemah lembut ,"mak turut" , mulut reti "kaver" , na sopan santun .. seriously aku ta tergolong dalam kumpulan tuu .. setakat na duk diam aku bule lagi but kalu na kaver mulut puaka aku yang kadang-kadang suka na men lepas jee ..hmm tak la kut ..tp bergantung jugak laa ..aku bukan la na lepas sembarangan .. cuma bila aku sangat "JIWA" tengok gelagat orang yang sampai tak boleh blahh .so saya mintak ampun k ..hhmm

Mula-mula aku agak ta kena langsung ngan dorang , tambah-tambah aku memang cold-hearted dengan budak-budak lelaki ..aku ta biasa .sedangkan kat sekolah pun sampai aku tak bertegur sapa sangat ..except ada la sikit2 ngan setengah-setengah orang .... memang aku nehh mulut keja na kecoh .suma aku na tegur .suma aku buat macam kawan lama ..tp ntah .tu untuk setengah-2 orang jaa ... aku pun tataw kenapa .

Then ,mula-2 aku datang sana macam besa laa ..konfem punya ada yang buat ramah (boys oke) .. then ada seteng(s) girls yang ohhhhkehhhhh !! ~FuHhhh ~ kuat semangat ,erra !! aku actually oke jee ..ngan dorang nehh ...asal dorang ta kacau aku sudah laa ..kalu kacau aku siap sedia laa awok-2 semua yee !!

Tapi yang membuatkan aku da okey dengan dorang suma nehh ,bila baru baru nehh dorang da macam lain sikit laa ..tapi yang pasti perubahan ini membuatkan aku da boleh masuk .. students dy da bule bule keadaan aku (si budak tudung sedikit labuh ,dan tukang jeling2 budak laki yang terlebih batas) .... Alhamdullillah ... ada satu kes tu bila ada sorang boy yang pada asalnya memang kaki kecoh and salu "terlebih" da berubah sikit laa ..dorang tak kacau aku daa ..sampaikan dorang nak pinjam kerusi aku pun ta berani .. dorang sanggup cari kerusi jaoh-2 ..(bukan tak berani laa tapi dorang cuma tanak kacaw aku jepp) ... but it's okay .. aku tadak hal dengan tuu .. to be honest again ..aku da sempat gaduh ngan dorang actually .yelaa .ada ka patut bila grup aku buat dorang bantai tanya soalan yang sebenarnya agak mustahil ,tough gak la tuk grup aku ...

"Cena sesuatu perniagaan tuu na bagi keuntungan kat kerajaan selain dari bayaran cukai"

oke !! mungkin ada yang kata .

"Ehh bulehh laa ..memang ada pun"

oke !! aku budak baru belajar !! aku ta amek subjek perdagangan dulu oke .. Same goes to kawan2 aku ....kami baru jee blajar subjek Business Study okee .. dulu aku budak sains .. mana la aku na tawu ...aku bukan nya ada perniagaan betui2 yang sampai nak kena tanya macam aku nehh dekat presentation kat ahli lembaga pengarah yang Dato'-Dato'  or Tan Sri yang cakap pasal projek juta2 okey ....blaja pun baru masuk bab satu . How can dorang bule nak expect kami pakar sangat lam bidang tuu ?? HOh ...menggugat kesabaran oke .. bila aku persoalkan .. ada sorang mamat yang memang mr-bajet-tahu-segala ..ohh goshh .dia boleh na debat dengan aku ! wehh kami tak pakar oke ! HOHHHH !!!

akhirnya sejak kejadian tuu and sejak mata aku menjalankan tugas menjeling ,dorang da bule terima aku ..seriously ..dorang sikitpun ta kacau aku( act, aku tataw pun samada dorang kes bengang atau memang tanak kacau ) hahahha aku pedulik apa !! I DON'T CARE OKAY !!! ta heran laa ..hahah .. yang penting ta kacau aku sudah ..hahahha .. tp mcm dasyat lak enn ?? bila sampai dorang na kutip kertas ngan aku pun sampai kena amek jarak laa .. haduiii !! wat eva laa ...

Okee !! ta payah na luah lebih2 ! kut kut satu ary nanti budak skola situ terjumpak benda alah nehh ,terus mengamok !! don't laa ..sekian  AsSalam ...

Sunday, 5 May 2013

politik

Assalamualaikum......

Jari jemariku mulai gatal hendak berbicara (see , the awkward situation comes "JARI BERBICARA" ) .... sekadar nak berkongsi cerita dan rasa ...

                                       ********************************
      PONN PONN PONNNNN !!!
   
      "Eh , kenapa kat depan tu abah ? Apa jadi ?". Aku terpinga-pinga .Bunyi hon dan jeritan dari sekumpulan orang yang berkenderaan kedengaran kuat sekali .Konvoi mungkin .
   
      "Alaa .Benda normal la Erra .Tengah konvoi nak ajak orang ramai undi parti dorang la tu . Macam tak pernah tengok pulak .Lagipun esok kan 5 Mei .Orang mengundi laa ".Jelas abah .Aku mengangguk mengerti.
   
      Pandanganku terarah ke luar tingkap keretab. Konvoi BN .Ramai benar yang ikut berarak hari ini . Ada yang bermotor . Ada jugak yang berkereta . Rata-rata memakai baju berwarna biru berlambang parti yang mereka sokong ,BN .Ada juga yang memegang bendera BN .Gah sekali bendera itu berkibar . Malah ada yang memasang bendera pada kenderaan mereka .Kelihatan semuanya bersemangat sekali .Baik tua atau muda , perempuan atau lelaki ,besar atau kecil .Semuanya kelihatan bangga berarak .
   
      Kumpulan berarak itu asyik membunyikan hon mereka . Untuk menarik perhatian orang ramai barangkali .Yela .Mereka kan tengah berkempen .Abah tidak ketinggalan . Abah turut membunyikan hon .Meriah sekali .Saling berbalas-balas hon .Aku ,kakak ,dan adik-adikku ketawa melihat telatah mereka .Lucu .

      "Laaa ..abah cuba tengok depan tu .Patutlah dorang bersemangat sangat nak buat bising .Siap premm premm lagi motor dorang ".ujar kakakku tiba-tiba .

      Mata kami terarah ke hadapan .Ohh ...patutlah .Orang PAS sedang berkumpul beramai ramai rupanya .Patut bersemangat sangat .Kiri kanan bising .Penyokong PAS membuat 'booo' kepada penyokong BN .Begitulah sebaliknya . Malah ada penyokong PAS yang mengeluarkan wang kertas RM5 untuk dihulurkan kepada penyokong BN .Jalan 'jam' serta merta .

      Kami didalam kereta pecah perut ketawa .Mujur sahaja cermin kereta gelap .Orang luar tak nampak .

      *Kepelbagaian Ragam Manusia*

#Neh cerita betui yang terjadi pada aku sehari sebelum PRU 13 ..wahh ..dasyat betui penangan politik pada masyarakat .Apa yang aku na tekan kat sini bukan pasal politik atau nak berkempen (mohon jangan salah sangka) .Aku nak tekankan KESAN politik pada masyarakat .Maafandai ada yang terasa ,then nak maki hamun aku ..Tolong jangan .Aku faham sangat yang isu neh sangat sensitif .tapi sebab sensitif tu lah kita kena sedar apa kesan pada kita .. Boleh nak berpolitik .Malah diwajibkan atas kita nak berpolitik tapi biarlah dengan cara yang betui dan elok kan ??Jangan gara-gara politik silaturahim antara kita rosak .Lebih-lebih lagi antara ahli keluarga .Kita berpolitik sebab kita nak dapat manfaat dia kan ?kita mahu benda yang elok pada kita .Tapi andai pergaduhan yang terhasil ,macam mana ? Fitnah berleluasa .Ramai yang tidak tahu apa-apa tapi sibuk menjadi 'radio bergerak' atau 'mami jarum' .Sepatutnya kita mencari kebenaran .(aku cakap umum) .Cari tahu dulu sejauh mana kebenaran sesuatu berita sebelum kita sampaikan pada orang .Takut daripada niat kita baik terus terpesong .atas alasan yang simple .~menyebarkan sesuatu berita yang kita rasa betul tapi kita tak tahu samada benar atau tidak~ .Sudah banyak kes-kes fitnah dan lain-lain berlaku tanpa ada penghujung ..Kita nak ke jadi tukang sebar fitnah ?? dapat dosa kering jee .. nak ??

Isu gaduh .isu paling besar laa .tak sokong parti neh orang pakat nak gaduh .. heloooo !! 1 Malaysia right ?? samada kau Chinese ke ,Indian ke , Malay ke , korang still Malaysian right ?tak perlu nak gaduh2 ..patutnya sama2 kita bangunkan Malaysia neh . Sama2 bentuk Malaysia .tapi kalu kita bergaduh ,apa yang dapat ?? nak maju ?? ALLAH SWT dah kata ,ikut AL QURAN dan AS SUNNAH ..tapi tak bermakna islam je pegang kuasa .conquer semua ..Zaman  RASUL ALLAH SAW pun ada jugak orang kafir .tapi elok je .tak perlu nak gaduh macam neh .. kita reflect diri balik ..kita tengok kita neh nak maju macam mana .Maju duniawi sahaja tapi mundur bab akhirat ?? kita tentukan pilihan kita .

#sejujurnya ..femly aku orang kuat BN tp kalu ikut kata abah . setiap parti ada kepentingan sendiri .. sepatutnya dlam BN kena ada PAS .tak perlu berpecah-belah ...(tamo sebut byk2 parti .takut tmbul msalah ) .tp konklusinya cemni laa yang aku harap ....sapa yang menang patut jalankan pemerintahan scara adil dan berdasarkan AL QURAN dan AS SUNNAH..n aku harap tem aku na mengundi nanti ,mungkin ...jalan nya lebih mudah ..sekian ..mohon maaf yea semua.

Friday, 3 May 2013

BACALAH SAYANG !!!

Hari ni,salah sorang kawan talaqqiku kantoi dengan syeikh yang dia ada berhubung dengan seorang wanita bukan mahram di phone..*yakni couple*... 

kemudian syeikh bagi nasihat yang sangat lembut tapi betul-betul menyentuh hati kami semua.... 

syeikh: kamu suka dia? 

fulan: ya syeikh.... 

syeikh: kamu suka tu suka-suka atau kamu rasa dia memang yang terbaik untuk menjadi teman hidupmu,menjadi ibu untuk anakmu,menjadi pembantu agamamu? 

fulan: ya syeikh...pada pandangan saya,dia yang terbaik untuk jadi teman hidup saya dan agama saya... 

syeikh: bila kamu akan menikahinya? 

fulan: lepas belajar syeikh...dalam 3 tahun lagi... 

syeikh: jadi kenapa kamu rosakkan dia?kamu bukan nak menikah sekarang?kamu rosakkan dia sekarang dan 3 tahun akan datang?kenapa kamu jadikan air mutlak menjadi air musta'mal tanpa sebab?bukankah dia wanita suci yang bakal menjadi ibu untuk anakmu?kenapa kamu bercouple dengannya sedangkan jika kamu sukakan dia,dia sukakan kamu,bersabarlah hingga sampai waktu kalian benar-benar ingin menikah kemudian baru kamu jumpa ayahnya dan pinang dia secara suci?bukankah cara itu lebih suci?wanita umpama air mutlak,mereka suci,tetapi apabila mereka mula berhubung dengan lelaki tanpa sebab,apatah lagi ber couple,wanita itu umpama air musta'mal..ia tidak boleh digunakan untuk bersuci tetapi hanya digunakan untuk perkara selain bersuci seperti basuh pinggan,basuh najis,basuh bontot dan sebagainya...apa kamu sanggup ibu untuk anakmu setaraf itu?sesungguhnya wanita ini akalnya pendek,nafsu mereka didepankan atas segalanya,kalau lelaki datang ucapkan kata-kata palsu,mereka akan mempercayainya melebihi mereka percayakan al-quran...sedangkan lelaki memang perangai mereka hanya main-main kecuali mereka benar-benar bersedia untuk nikah,tapi sekiranya mereka belum sedia,contohnya mereka masih belajar dan sebagainya,jelas permainan mereka dengan wanita itu hanya tipu daya,tapi tipu daya semudah itu pun dapat menipu para wanita hingga membawa mereka ke ranjang perzinaan..itu tandanya akal mereka sangat pendek...nabi utuskan para lelaki sebagai penjaga para wanita bukan perosak mereka....bagi kamu,couple,chatting,cakap dalam phone semua itu dosa kecil sedangkan ia jelas haram kerana allah haramkan kita untuk dekati zina....dekati zina pun tak boleh,makna kata kalau kita masih jauh 50km dari zina,tapi 1cm kita gerakkan kaki ke arah zina itu telah haram kerana perintah ini....jadi janganlah pandang remeh perkara zina ini...sesungguhnya ramai yang mati tanpa berzina tetapi di mahsyar kelak buku amalan mereka penuh dengan dosa zina.....apa berbaloi kau bahagia sementara dengan teman wanita yang kau tak ingin nikahi diganti dengan azab neraka yang panasnya 70x ganda api dunia? 

note: kepada lelaki bapuk di luar sana yang gemar permainkan wanita...ketahuilah bahawa kalian adalah MUSUH ALLAH DAN MUSUH RASULULLAH ! ! ! kalian permainkan para wanita yang akalnya pendek,tidak dapat bezakan baik dan buruk...memang para wanita walaupun akal pendek,tapi mereka dikurniakan sifat malu yang tinggi....fb,phone,twitter,internet ni semua dicipta dajjal untuk menghakis sifat malu para muslimah sehingga mereka jadi umpama kucing betina yang menggoda2 kucing jantan untuk mengawan...wanita yang berpurdah yang kononnya wanita paling pemalu(tak mau orang lihat wajah merek) pun pamerkan gambar mereka walaupun berpurdah di fb untuk tatapan jutaan lelaki bukan mahram,mereka tanpa segan silu bergurau senda,tanpa malu inbox lelaki dan sebagainya...sekarang akal mereka tidak dapat jaga diri mereka,bahkan sifat malu juga tidak dapat jaga diri mereka..jadi siapa yang bertanggungjawab menjaga maruah para bidadari rasulullah kalau bukan LELAKI??? 

lelaki yang couple2 dan yang bersayang2 dengan bukan mahram atas nama "tunang" tu..tolong lah....korang ada akal kuat..korang tak bodoh....korang nak memusuhi allah dan rasul,itu hak korang...tapi korang kena sedar,nanti korang pun akan ada anak perempuan,korang suke ke jantan tah mana-mana berhubung,bermanja,bersayang secara haram dengan anak perempuan korang?kalau korang redha...nampak sangat korang dayus dan lelaki dayus nabi khabarkan mereka DIHARAMKAN SYURGA KEPADANYA WALAUPUN BAUNYA..... 


in shaa Allah


#hanya sekadar copypaste dr kawan di myheppi yakni dicopypaste jugak dr FB ..pengisian yang simple tapi bermakna .. harap berguna walaupun ada yang memandang hanya mengguna akal semata-mata .. moga dapat membentuk diri kita menjadi insan yang lebih baik dan pendukung dakwah islamiah .. INSHAALLAH

makan buah ada caranya !!




JANGAN ABAIKAN, TOLONG DI BACA:

Anda dapat menyelamatkan nyawa seseorang dengan share ini.

Air Liur+Buah = Obat Cancer"

Dr. Stephen memperlakukan pasien sakit Cancer dgn cara yg "un-ortodoks" & banyak pasien Sembuh!

Ia percaya pd penyembuhan alami dlm tubuh terhadap penyakit.

Obat utk Cancer sudah ditemukan!

Anda percaya?

Saya berdukacita bagi pasien cancer yg meninggal di bawah perawatan konvensional.

Pasien cancer tidak seharusnya mati !

Menurut DR. Shu, 3 generasi Sinshe di Taiwan:

Makan buah segar dan caranya!

Ini sangat informatif!

Umumnya makan buah berarti membeli buah, cuci, memotongnya & masukkan ke dalam mulut kita...

Tapi tidak semudah yg kita pikirkan! Pengetahuan penting bagaimana & bila harus makan buah.

Cara yang tepat makan buah;

* TIDAK MAKAN BUAH-BUAHAN SETELAH ANDA MAKAN..!!

* BUAH HARUS DIMAKAN PADA SAAT PERUT KOSONG.

BUAH ADALAH MAKANAN PALING PENTING!

BAHAYA! Buah bercampur dengan makanan lain akan membusuk & menghasilkan gas sehingga lambung akan kembung!

Menurut penelitian Dr Herbert Shelton;

Jika Anda telah menguasai cara yang benar makan buah2an,

Anda memiliki;

umur panjang,

selalu sehat,

Penuh tenaga,

Tubuh dan fikiran jadi nyaman & berat badan normal.

Makan buah yang utuh segar dan bersih (Bukan buah/Jus dalam bungkusan/botol Plastik) lebih baik dari pada minum jus.

Tapi jika terpaksa minum jus, maka minumlah seteguk demi seteguk secara perlahan, karena Anda harus membiarkannya bercampur degan air liur Anda sebelum menelannya.

MINUM AIR BATU SETELAH MAKAN = KANSER!!

Air dingin akan membuat makanan yang berminyak menjadi solid (beku)!.

Hal ini akan menghambat proses pencernaan.

Ketika 'lumpur' tersebut ber reaksi dengan asam, maka akan jadi lemak bertoksin(Racun) & berbaris di dalam usus dan terserap dengan sangat cepat! Sehingga menyebabkan Cancer!

Cara Terbaik adalah;

* Minum air hangat setelah makan
* Makan buah segar saat perut kosong.

(Buah + Air Liur Manusia = Obat Cancer).

=======

Nota:
Ini adalah gambar pembedahan perut ketika proses pembedahan kanser lambung.

#i'm just copy and paste this article .. just to inform all

PIKIR2KAN LAH.........

kita ni rase suka je kat seseorg 2
and si DIA 2 ade respond yg bek trus je ajak couple...
xkira la kita cinta o x..agak2...2 cinta ke?

bila dah couple...
mula la nk pegang tgn la
bila jalan and pegang yang bkn2
bila xberjalan pas 2 mula la buat maksiat..
tiba2 kluar berita bayi kena buang...
2 yg org jmpa, yg orang xjmpa?
tah bape byk tah lagi...

couple sbb suka,handsem,cute,cantik...
konon cinta pandang pertama la
tapi bila kena kongkong mula la nk brangin
pas 2 putus xpk lak pe yg da korg wat mase couple dulu
laki hilang teruna, pompuan hilang dara...

laki nye alasan expert sgt...
bnyak tgk cite bkn2
bace buku bkn2
cerita kawan2
tp "sumpah sayang abg xpenah buat"

pompuanye alasan hilang dara..

1. kene rogol..
"asal xreport?"takut malu family...
tp sebenar nye buat dgn rela hati...2 yg xgtau family...

2. dulu kuat bersukan
tanye sukan ape..
jawab yg biasa2tanye sampai peringkat ape..sekolah je..
tgk sijil..upenye stakat men cgkak je.
.xkan dok lama2 pun ilang dara..

hermmm...itu la realiti sekarang ni...
xkira la laki o pompuan smua ade kepentingan sendiri
nafsu di ikuti..iman ditolak tepi..
bagi pendapat aku...even kita ni suka sgt kat seseorg,
n si DIA 2 ade respond yg suka kat kita...
xya la ajak couple...lom tntu kita ni ade rase cinta kat si DIA 2
and si DIA 2 pun same...
bek kawan je la kankenal hati budi masing..
bila da btol2 suka...tunang o kawen je la kan...